Следвайте ни

Моделът на Капана - 30 ателиета срещу 120 заведения

viber icon

В квартал „Капана“ ​има несъответствие, тъй като съотношението заведения ​- занаятчийски ателиета е над 120 към 30. Заради незнанието на много от пловдивчани и гости на града къде точно са разположени ателиетата собствениците им създадоха интерактивна карта, която се раздава на туристите.

През годините те споделят, че първоначалната идея на квартала все повече се губи и са на ръба на оцеляването.  Факт е обаче, че немалка част от заведенията също дават трибуна на различни артисти, за да представят изкуството си пред публика.

„Аз имам опит и от Москва, и от Пекин, където направиха подобни квартали в много по-голям мащаб. Впоследствие всичко се превърна в заведения и нощни клубове, които изместиха галериите и занаятчиите. На нашата улица - „Магура“, всички обекти са малки ателиета и моята галерия, но в голямата си част кварталът изгуби малките занаятчии. За съжаление, това е нормално - големият бизнес измества малкия. Когато едно място се превърне в гореща точка, започват да се появяват комерсиални обекти. Кварталът е добър за развитието на музикантите, защото много заведения им предоставят сцените си. За художниците пространството е по-стеснено, но се оправяме. „Капана“ не е центъра на вселената, има и други галерии. Артбизнесът си намери много помещения, които се развиват. Моят обект е съчетан с идеята да бъде галерия за изящно изкуство, бар, събития, литературни рецитали, музика на живо и т.н. В заключение бих казал, че развитието на квартала е нормално за типа му. Надявам се в бъдеще да се отворят още галерии и работилници, които да привличат още повече хора“, коментира Ангел Гешев, собственик на галерия „Арсенал“. 

Проблемите на квартала изпъкнаха видно по време на извънредното положение. Пандемията се оказа ветропоказател, който сочи към един основен елемент ​- високите наеми както за баровете, така и за крафт пространствата. От месец март досега са напуснали 6 занаятчии. Смяна на собственици се наблюдава и при ​останалите търговски обекти. През 2015-а наемите започваха от 500 лв., спрямо квадратурата и състоянието. Към 2020-а виждаме тройно завишаване на наемите, което изгони много бизнесмени, а други принуди да направят оферта на наемодателите на къщите и да ги закупят. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Живко

Живко

19.11.2020 | 12:07

"Моят обект е съчетан с идеята да бъде галерия за изящно изкуство, бар, събития, литературни рецитали, музика на живо и т.н.", а футбол и тенис на маса може ли да се играе в обекта ти? Разрешителното ти не може да е за ВСИЧКО!!!! По- добре затвори обекта си.

Отговори
0 0
граждани

граждани

18.11.2020 | 18:14

Статията не е точна, защото журналистката не е запозната с фактите. От 2015 година до 2019година "капана" е проект на Общината за галерии и занаятчийство, но не и за ресторанти, барове и кафенета. Във всички градове по време на това управление имаше някаква мания да се правят кафенета и ресторанти на неподходящи места, особено в центъра на градовете. Но- факт е че вече заведенията трябва да се изнесат, да останат галериите и всичко свързано със занаяти/ да дадат шанс на тези занаятчии, които се събират на кичозните базари на малката главна/. Общината да определи ЗОНА за ЗАБАВЛЕНИЯ на края на града. Там им е мястото и могат заведенията да работят денонощно без да пречат на никого.

Отговори
6 1
! ! !

! ! !

18.11.2020 | 17:28

Оправете си КАПАКА! В заглавието!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?