Следвайте ни

Много пари от Европа за Пловдив, ако кметът намери кой да пише добри проекти 

viber icon

Европа вече няма да дава пари за локални проекти, с които местната власт да решава квартални проблеми и да строи фонтани. В основата на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“ /2021-2027/ е интегрираният подход, като предимство ще се дава на проекти, реализирани от няколко общини.

Очаква се бюджетът на програмата за България да надхвърли 3,1 млрд. лева. Достъп до средствата този път ще имат и малките общини. 

Деница Николова

Завчера зам.-министърът на МРРБ Деница Николова представи пред кметовете обхвата на новата оперативна програма и работните варианти на Споразумението за партньорство за новия програмен период.  Тя уточни, че фокусът ще е  върху два основни приоритета - за интегрирано градско развитие и за интегрирано териториално развитие.

Приоритет 1 е насочен е към 10 големи общини - Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София и Благоевград. Те са обособени в 4 клъстера - по райони от ниво 2 и отчитайки функционалните връзки между тях. За всеки от клъстерите на база 4 показателя - население, територия, БВП и инфраструктура, ще се задели процент от ресурса. 30% от бюджета на всеки клъстер ще е за участие на градските общини в интегрирания териториален подход с по-малките общини.  

Общинските администрации на 10-те града, сред които и Пловдив, ще са териториални органи, каза още Николова. За да не изостанем пак с парите, както се случи в предишния програмен период, кметът Здравко Димитров ще трябва да създаде специално Звено за подбор на проекти. То трябва да се формира от общински специалисти, като се оставя възможност за привличане и на външни експерти. 

Пловдив ще има 3 възможности за кандидатстване с проекти. Първата е самостоятелно или в партньорство със заинтересовани страни от общината. Втората -  в партньорства с общините в съответния клъстер или в партньорства от заинтересовани страни от клъстера. Третата  ще са партньорства между бенефициенти от двата приоритета на програмата - малки и големи общини.  

Водещ принцип при подбора на проектите за финансиране по новите териториални подходи, ще е приносът им към икономическото развитие на дадената територия, отбеляза зам.-министър Николова. При подбора на проектите ще се прилага подход „отдолу - нагоре“. 

Ключови за успешното усвояване на европейските средства ще са Плановете за интегрирано развитие на общината, Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие и Плана за градска мобилност. Те ще са стратегическите документи за достъп до европейските средства и осъществяването на интегрираните инвестиции по новата ОПРР. 

В предишния програмен период в Пловдив остана на опашката в усвояването на средствата, защото местната администрация направи некачествено задание за изготвянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Администрацията на кмета Иван Тотев не се съобрази със забележката на експертите, че Общината ще може да кандидатства за средства по тогавашната ОП „Региони в растеж“ само за зоните за въздействие, заложени във въпросния интегриран план, разписан още през 2012 г. Тогава общината включи в заданието само кв. "Гладно поле", корето източно от Стария град от бул. "Княгиня Мария Луиза" до бул. "Марица-юг", и Гаровия ареал. Ако същата неудача се случи и сега, Пловдив отново ще събира трохите при усвояването на европейските средства.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Жени

Жени

12.07.2020 | 07:59

Поглед на многото ограничен човек.

Отговори
0 1
ще пишат

ще пишат

10.07.2020 | 19:49

А калинките в безбройните общински служби за какво са? Само да прибират десетки хиляди бонуси? Къде в Европа има град като нашия - има няма 350 хил. с кмет, девет зам.кмета и още 6 районни кметове? А колко хиляди е цялата общинска администрация?

Отговори
3 1
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

10.07.2020 | 20:44

Не говори за Европа, а за България. Пловдив, София и Варна имат районни кметове. В Европа съо имат отговорници за кварталите , но не са с ранг кмет

Отговори
2 1
дии

дии

10.07.2020 | 18:19

Здравко мое да гледа умно ! Не че знае къде се намира де, ама толкова му е капацитета. Може пък като баскетболист да е бил силен... Не знам.

Отговори
3 1
Пенчев

Пенчев

10.07.2020 | 17:37

Здравко акъл за тия проекти няма, лошото е, че и експерти на ниво също няма. Пловдив отново ще е на опашката. С такова управление - толкова.

Отговори
8 0
Реалист

Реалист

10.07.2020 | 16:02

е сега Здравко може да кандидатства за проекти относно транспорта екологичния чист транспорт да създаде общинско дружество Сега е момента да участва да не се ослушва да не угасва на акъла на тези частни превозвачи

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?