Следвайте ни

Доброволците от TimeHeroes превръщат времето в супер сила

viber icon

Интернет платформата TimeHeroes предлага лесен и систематизиран начин да откриваме тези каузи около нас, на които можем да помогнем. Единственото условие е да отделим време и енергия, за да направим света едно по-добро място стъпка по стъпка.

„Времето ни се дава безплатно, но то е и безценно. Не можете да го задържите, но можете да го използвате“, пише американският бизнесмен и писател Харви Маккей. Улисани в желанието си да помогнем с най-необходимото - пари, храна или дрехи, често забравяме за този безплатен и безценен ресурс, който може да превърне всеки от нас в герой.

„Подари пакет храна на възрастен човек“, „Зарадвай с коледен подарък дете без семейство“ и „Дари играчка за детска градина“ са само някои от благородните мисии в платформата за доброволчество TimeHeroes. Сред тях има и други, фокусирани единствено върху времето и енергията, които можем да отделим. Такива каузи са „Подкрепи самотни хора при постъпване в болница“, „Придружи незрящи на разходка“, „Създай покривало за кувьоз, плетени шапчици и терлици за бебета“, „Приюти спасено от улицата куче или коте“ и още много, много други.

Според данните през последната година 51% от хората в България са дарили пари за благотворителна кауза. TimeHeroes се фокусира върху един още по-специфичен ресурс - времето. Целта на организацията е да свърже хората, които искат да помогнат, с каузите, имащи нужда от подкрепа. „Първоначалната идея беше много проста - да създадем място онлайн, където можете веднага да видите каузите около вас, на които можете да помогнете с времето и уменията си. Времето е най-ценният ни ресурс. За съжаление то не се възобновява. В този смисъл е нужно да правим сравнително добри избори как да използваме времето си. Има безброй много каузи, случващи се навсякъде в България, на които можем да помогнем, като отидем някъде и направим нещо. Това е безценно“, разказват доброволците от TimeHeroes.

Една от активните и най-трогателни мисии в Пловдив е придружаването на самотни възрастни хора при постъпване в болница. Търпение, топло отношение и доброта са единствените изисквания към доброволците. Обичайните тревоги и притеснения при постъпването в болница се удвояват, когато става дума за самотен, възрастен и болен човек. Тук се намесват героите на TimeHeroes. Те помагат на пациентите при пристигането в спешното отделение и хоспитализирането им, придружават ги до отделения и лаборатории и дават приятелското рамо, което в подобна ситуация е безценно.

 

Раздаването на хранителни помощи на хора в нужда е друга мисия, която доброволците в Пловдив могат да подкрепят. От началото на декември БЧК стартира поетапното раздаване на продукти от първа необходимост на хора от най-уязвимите социални групи във всички райони на града. Организацията се нуждае от подкрепления на четири от пунктовете. До края на февруари пловдивчани могат да станат доброволци и да помогнат при разпределянето на храните в индивидуални пакети, а след това заедно с отговорника от БЧК да ги раздадат на нуждаещите се. От доброволците се иска само да отделят от времето си и да подходят с уважение към тези, на които подават пакет с храна.

Друга мисия, която не изисква нищо друго освен време и сърдечна усмивка, е посветена на възрастните хора в социален дом в Пловдив. Програмата продължава вече трета година и насърчава доброволците да прекарат два часа в разговори, игри и разходки с възрастните хора от дом „Св. Василий Велики“. Повече от половината настанени в дома нямат близки роднини или деца, а внуците им са далеч в чужбина. За да не прекарват дните си в самота и изолация, идват на помощ пловдивските доброволци. „Топим ледовете между поколенията, връщаме усмивката и чувството за пълноценност на възрастните хора и мотивираме младите“, разказват организаторите, подкрепени от Фондация “Поколения заедно”. Доброволците често носят любима книга, настолна игра като шах или „Не се сърди, човече“ и лакомство. Позволени са посещения на ресторанти, сладкарници, театър и др, а не е изключено дори да се играят хора и да се пеят песни.

Котешки приют очаква посетители

Не са забравени и животните. Любителите на четириногите под тепетата могат да дарят храна или да се погрижат за котета и кучета в приютите на iCat Rescue и Cat House. Понякога така намират и следващия си домашен любимец. Мини отборът на доброволците от iCat Rescue посвещава усилията си на изпаднали в беда котета - изоставени, пострадали, измъчвани, недохранени, уплашени. Неизменна част от спасяването на едно бездомниче е намирането на временен подслон, докато бъде осиновено. Животните задължително предварително минават през ветеринарна клиника и получават всички нужно, за да бъдат здрави и да съжителстват безопасно с хората. Изискванията към приемните стопани са само да се грижат за котето и да го обичат.

 

 

Котешкият дом Cat House e уютно убежище, създадено от две доброволки в Пловдив. Обитателите му са спасени от улицата, пострадали или изоставени котета. Пловдивчани могат да помогнат, като посетят приюта или се включат в храненето, почистването и играта с пухкавите обитатели на CatHouse. Котешкият дом дава възможност и на по-малките, които нямат коте у дома, да прекарват време с животните, да се научат да се грижат за тях и да помогнат на животно в беда. Всяко излекувано и щастливо осиновено коте дава носи сили и надежда на доброволците, че могат да променят света към по-добро.

Екипът е малък, но неуморен. Павел Кунчев е директор и един от основателите на организацията. Заради успеха на TimeHeroes миналата година е избран в първата група стипендианти на Фондация Обама в Колумбийския университет в Ню Йорк. Благовеста Николова, която има дългогодишен опит в управлението на проекти и процеси в няколко технологични компании, е проектен директор на организацията. Елена Друмева, един от най-добрите социални журналисти в България, се грижи за съдържанието на платформата и връзката с каузите.

 

 

Каузите са насочени към всички - от възрастни, самотни, бездомни или болни хора до бъдещи родители, мигранти, хора със зависимости, деца от домове, недоносени бебета, бездомни животни. Разпределени по място, време и вид. Чрез платформата TimeHeroes доброволците се записват в избраната от тях мисия и посвещават на нуждаещите се своите време и усилия.

Могат да се включват и ученици чрез доброволчески клубове. TimeHeroes поддържа много добри контакти с учители от програмата на “Заедно в час”. Вече има и активен ученически клуб в Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Пловдив. „Надяваме се, че през тази учебна година ще бъдат създадени още такива. И учители, и ученици могат да се свързват с нас, ако искат да направят клуб. Ние ще им помогнем и дадем всичко нужно, за да го направят“, обещават организаторите и разкриват, че всеки е герой, дори и все още да не го знае. „Нека преди всичко мислим как използваме времето си и дали помагаме на другите. Не е нужно да е всеки ден или всяка седмица, но ще бъдем по-щастливи, когато знаем, че можем да разчитаме на непознати“, разказват доброволците.

 

Всеки може да предложи кауза

Мисиите, които са подробно описани на сайта на TimeHeroes, имат различни инициатори - както неправителствени организации, така и будни, активни граждани от цялата страна. „В някои случаи самата кауза изисква по-малко хора, но те я правят 100% успешна. Друг път може да се включат стотици доброволци, но целта е била толкова мащабна, че формално е постигната на 85%“, разказва екипът. За пловдивските доброволци добавят, че подкрепят изключително широк кръг каузи не само в града, но и на национално ниво.

Ежегодно TimeHeroes организира национални награди за доброволчество - ГЕРОИТЕ. Целта на екипа е да насочи вниманието на хората към най-добрите примери за това как се организира кауза и как може всеки от нас да я подкрепи ефективно. Допълнителна мотивация са и точките, които доброволците събират от участие в различните мисии. „Младите хора са отворени към идеята за доброволчество. Не се интересуват толкова от точките, а че се чувстват по-добре, когато участват в мисии. Доброволческият труд дава и предимство, когато кандидатстваш в университет например. Ставаш част от екип, който е много сплотен, и хората в него наистина разчитат един на друг“, добавят организаторите.

 

 

 

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?