Следвайте ни

Млади пловдивчани луднаха по LARP, заменят компютър за меч!

Рицари тренират до Братската могила, коват брони в Шекер махала

viber icon

Феи, орки, тролове, рицари и прабългари тренират дуели, отборни сражения, техники за залавяне на неприятелски флаг или ескорт на благородник. Това са само част от необичайните занимания на любителите на най-новото хоби ЛАРП. 

Името идва от английската абревиатура LARP-  Live Action Role Play (ролева игра на живо). Ние сме група хора, които се обличат в специално изработени костюми и пресъздават любимите си герои, но по даден сетинг - исторически, постапокалиптичен, средновековен. Често в играта се включват състезателни елементи като битки с обезопасени оръжия например. Хубавото е, че хобито ни измества страстта към компютърните игри, разказва един от най-запалените последователи на новата геймърска мания Даниел Варадинов. Въпреки че е ученик в 12. клас на Френската езикова гимназия и трябва да отделя максимално време за учене, тийнейджърът не крие, че се е влюбил в новото си хоби от първия миг.

Отидох с приятели на една от тренировките преди няколко месеца. Хареса ми и останах, споделя геймърът. Освен интереса му към игрите, той е привлечен и от участниците: ‘’Хората там са като мен - геймъри, които обичат тежката музика и забавлението. Дружелюбни са към всеки и никога не отказват помощ.’’

Но както за всяко друго хоби, така и за това се изисква солидна подготовка. За тази цел геймърите се събират  веднъж  седмично на Братската могила  и тренират всяко свое движение, стратегия и  бойна техника. След заниманията участниците са готови за игри. Те се провеждат  на специално подбрани планински терени, лесно достъпни и в близост до по-големите градове. Има и съвременни ларпове, които използват градски пространства, читалища и танцови зали, за да се събират и играят.

За да се превъплътят напълно в ролите си, играчите задължително трябва да носят костюм, съответстващ на героя им.

Избрах образа на магьосник, защото ми беше интересно как ще се развие в ролевите игри на живо, а и дава повече възможности за интерпретация, разказва Даниел.

За целта си купува платове за туники и наметала. Има си и жезъл.

Маговете не носят метални брони, но си купуват различни предмети. Стрелците си правят или закупят лъкове, стрели и кожени брони, а тежката пехота си имат ковачница, където изработват сами броните си. Има две ковачници в града. Едната е в цех до Шекер махала, другата - малко след въртящия се мотокар, разкрива ученикът от Френската.

Най-предпочитан от играчите е средновековният фентъзи сетинг. Облечени в необичайните си доспехи, играчите от различните кланове се изправят един срещу друг в турнир, в който се нападат, сключват съюзи, завземат територии. В неклановите игри се поставят изцяло нови сетинги, които много често са взаимствани от различни фентъзи книги като ‘’Властелина на пръстените”.

Има и пристрастени към българската история ларпъри, които пък се вдъхновяват за битки като тази за Велики Преслав.

Пловдивчаните, които практикуват необичайното хоби, си имат и сайт. Там публикуват информация за тренировките си, уговарят срещите на клановете. Има и много практични съвети за различните техники на бой, ударите, които трябва да се използват, всички правила за безопасност. 

Забавлението е страхотно. Наред с многото умения ЛАРП хобито те учи и да спазваш правилата, да си предан на образа, да играеш убедително, казва Даниел.

Отвара за любов

Ларпърите си имат дори съвети за магии за онези, които като Даниел са избрали образи на вълшебници. Те могат да приготвят различни отвари - за изтрезняване, разхлабително, приспивателно, лечебни, еликсир на истината, за лоялност и за любов, за задържане на душата, омраза, объркване, забрава, фалшива смърт. Има си и строги правила как да се използват магическите течности.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПловдивЪ

ПловдивЪ

16.03.2015 | 15:32

Нещата вече са сериозни. Интересно е, че докато в развитите страни младите движат технологиите и прекрояват света, а тук в България си играят на битки с пластмасови мечове.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?