Следвайте ни

Младежкият хълм в Пловдив вече има нова спортна площадка

viber icon

Приключенски център „Младежки хълм“, сдружение БГ Бъди активен и доброволци от инициативата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ през уикенда монтираха фитнес уреди и специална настилка на новата зона за спорт на открито на Младежкия хълм в Пловдив. Новата площадка вече може да се ползва от всички, които обичат спорта и движението. Тя включва 9 уреда за различни функционални упражнения. Монтажът беше осъществен, благодарение на близо 40 доброволци от града, членове на сдруженията и любители на спорта. 

На място бяха събирани още идеи за облагородяване на района от платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и Приключенския център. Част от тях ще бъдат реализирани през есента с цел цялостна трансформация на района. Заедно с Младежкия хълм, „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно и по други идеи за намеси в градската среда - в центъра на Пловдив и в район „Тракия“. Жителите на „Тракия“ вече повече от месец се радват на създадения от платформата „джобен“ парк, инсталиран пред сградата на общината. В края на седмицата предстои и обсъждане с местната общност на конкретните стъпки за облагородяване на още едно място в квартала.

 С изграждането на спортната площадка на Младежкия хълм беше направена поредната стъпка от дългогодишния процес на облагородяване на района от Приключенския център и сдружение БГ Бъди активен. По-рано през годината на няколко пъти там бяха организирани акции с доброволци за прокарване и почистване на пътеки, събиране на отпадъци, създаване на нови кошчета и места за сядане заедно с Детска архитектурна работилница, както и за пребоядисване на къщичката на Приключенския център след вандалска проява.  

 Превръщането на Младежкия хълм в пространство, удобно за спорт и разходки за всички пловдивчани, е една от целите на проекта _Място на сдружение БГ Бъди активен. През миналите години подобни площадки за спорт на открито бяха изградени и в Смолян и Чепеларе като част от проекта _Място на сдружението. Глобални намеси в градската среда с участието на местни жители и доброволци бяха направени в още над 20 града в страната. Местните общности сами изградиха и продължават да поддържат различни зони за спорт, отдих и срещи. Подобни инициативи превръщат градовете в по-добри места за живеене и мотивират жителите да бъдат креативни и отговорни към заобикалящата ги среда.

 

За „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ работи активно от м. април 2019 г. и вече подкрепи някои от най-значимите събития от календара на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като осигури обучения и подкрепа за разделно събиране на отпадъците. Бяха проведени и няколко акции сред гражданите, с които да бъде привлечено вниманието им към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. През м. юли в Цар-Симеоновата градина платформата организира “Чисти вечери” - забавни занимания и игри, посветени на намаляване и оползотворяване на отпадъците за деца и родители. Предстои анонсиране на акция към компании за организиране на разделно събиране на отпадъците, както и осигуряване на нови места за сядане в няколко квартала в града. През септември ще бъде организирано Есенно почистване на различни градски зони.

Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и в сайта на сдружение БГ Бъди активен.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от пловдивското сдружение БГ Бъди активен. Тя включва четири основни дейности. Първата насока е #ПразнувамеЧисто - чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и да събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят няколко зони в града, като конкретните места ще бъдат избрани в сътрудничество с граждани на Пловдив.

Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?