49

Младежкият хълм в Пловдив – фестивален туризъм или алкохолен вандализъм

Икономиката на Пловдив има нови източници на приходи. Милиони влизат в хотелите, ресторантите и малкия бизнес по линия на фестивалния туризъм. Индиректно това помпа и местните приходи в бюджета, защото като печелят повече, фирмите плащат по-високи данъци. Отделно от това организаторите на различните фестивали броят пари за наеми.

Всичко това би било хубаво, ако имаше ясни правила кой отговаря за реда по време на събитията и кой трябва да почисти, след като съответното  шоу свърши. Между другото, като домакини на футболните мачове клубовете броя сериозни пари за охрана на полицията, а когато стане беля, плащат и солени глоби като организатори на мероприятието. В този смисъл не е ясно защо бирени, рок, фолк и други фестове се пазят безплатно от МВР. И когато въпреки това се случат опасни вандалщини като намушкания с нож меломан на „Хилс оф рок” или тийнейджърката, станала жертва на гавра на Джендема, никой не носи отговорност. Време е общината да започне да иска сериозни депозити от организаторите на подобни стълпотворения и да ги прибира, ако те допуснат увреждане на публична собственост или не почистят след себе си.

От последното събитие на Младежкия хълм например изминаха повече от 2 седмици, а пътеките на югоизточния склон са осеяни с всякакъв боклук. Да, организаторите и общината почистиха поляната южно от тепето и основните алеи, но на местата, където става купонът, е страшно. Освен стотици пластмасови бутилки и кенчета от бира и енергийни напитки в купищата се виждат спринцовки и всякакъв друг органичен и медицински отпадък.

Фестивалите безспорно са хубаво нещо, но е време някой да сложи ред, преди да се е стигнало до някоя наистина голяма беля по време на алкохолния вандализъм, който се превръща в неизменна част от фестивалния туризъм.   

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
68-я

68-я

19.09.2022 | 18:22

Тъй е, понеже по тези фестивали, можеш да видиш основно нискочели австралопитеци . А едно време ходеха само градската бохема и хайлайфа, демек културтрегерите.

Отговори
8 0
Пловдив

Пловдив

19.09.2022 | 17:23

Това е културата на гражданите, държавата я няма от 30 и години, общество е ниско долу. Това е резултатът. Между другото на този фест се продава само вода "Банкя" а на снимките се вижда Велинград и бири в бутилки 2 л. Явно е,че държава, община и обществото ни ме става..

Отговори
5 1
Филибелия

Филибелия

19.09.2022 | 13:39

Като стар пиян беззъб седесар докарахме икономиката на Синята крепост да крета от наркомански фестивали от дъжд на вятър!

Отговори
8 4
Тракия

Тракия

19.09.2022 | 13:25

Наркомански срещи на открито.

Отговори
14 1
Фатме

Фатме

19.09.2022 | 13:08

Аз напуска чистотата.Тепетата са една жунгла пълна пияни наркомани

Отговори
15 1
intens222

intens222

19.09.2022 | 13:24

Ай, МАЙКО... ЛОШО ми Стана... НИДЕЙ СНИ'МАМА... ШИ ЧУПА То3 ТиЛиВи3оР... Хахаха' ХиХиХи. Д-р Везенков 2...хахаха Боят настана - Слави&Ку-Ку БЕНД + МАГАдаНС. ️

Отговори
4 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?