2374

Младежкият център хлопва врати за бежанците от Украйна, местата вече са нужни за спортистите

Хотелът на Младежкия център няма възможност да предоставя покрив на избягалите от войната, защото през летния сезон има много международни срещи и се чакат представители на Съвета на Европа, спортисти от отбори по гребане и кану-каяк, обясни зам.-кметът Георги Титюков, който оглавява Общинския щаб за подкрепа на бежанците в Пловдив.

В първите седмици след началото на войната  близо 40 места в хотела край Гребния канал бяха заети от бежанци. В Младежкия център беше настанено и семейство със седем деца от Украйна, но скоро си намери квартира. Многодетният баща работи като IT специалист и няма проблем да плаща за свободен наем.

Три майки с деца живеят в общинския център, който се нарича „Майка и бебе”. В Кризисен център за жени са настанени две семейства, в които има незрящи хора, разказа зам.-кметът.

В момента няма наплив от бежанци, които се обръщат към Община Пловдив в търсенето на подслон, твърди Титюков и допълва, че след 31 май, когато украинците ще освободят хотелите, ще има повече нуждаещите се за безплатен покрив.

Бившата Белодробна болница е регистрирана като Център за временно настаняване на бежанци. Това означава, че Общината ще получава по европейска програма по 15 лева на човек на ден. Парите са разпределени по следния начин - 10 лева за издръжка (предимно ток и вода) и 5 лева за храна. Климатици в  стаите няма. При драстичното поскъпване на хранителните продукти 5-те лева изглеждат мизерна сума и не е изключено да се наложи Общината да помага с пари от своя бюджет.

До този момент за ремонта на сградата са похарчени не повече от 50 000 лева, защото голяма част от средствата са вложени от дарители, а трудът е на самите бежанци,  пресмята зам.-кметът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?