Следвайте ни

Младежи превърнаха съоръжението до гимназия "Яворов" в галерия

viber icon

Подлезът до гимназия "Пейо Яворов" на бул. "България" е единственият в Пловдив, който  е превърнат в галерия на открито. От няколко месеца стените му са изрисувани с мъжки и женски образи, които олицетворяват трудолюбието и ценностите на българите, техния бит и стари занаяти, както и със знакови думи, изписани калиграфски на кирилица и глаголица. Красивите картини и текстове са дело на художника и дизайнер Цветан Узунов. 

Идеята е на младежката инициатива „ПОдЛЕЗНО“, която цели да превръща подземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователно съдържание. Вдъхновението дошло от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което се намира в южната част на същия тунел. Преди време красивата творба бе заличена с боя, но преди две години частично се реставрира.

Първият по рода си подлез в Пловдив, който се разкрасява по този начин, е съвместен проект между „ПОдЛЕЗНО“, близкото читалище „Георги Търнев - 1900 г.“ и екипа на фондация „Пловдив 2019“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?