Следвайте ни

Млад мъж се чуди как да проходи отново нормално

viber icon

Един млад мъж, който на 32 години остава без левия си крак, опитва да започне благотворителна кампания за да набере средства за протеза, която ще му позволи да качва стълби, да се движи свободно и да кара по-лесно колата си. 

„Аз мога да карам кола, но според комисията от ТЕЛК не мога да карам хора! Така ме лишават от възможността да си вадя хляба като таксиметров шофьор. А съм още твърде млад за да се остава на една инвалидна пенсия“, казва Благовест Колев. 

До 2014 година Благовест има чудесна работа свързана с дистрибуция на стоки. Една сутрин се събудил с болки в прасеца на крака. Личният лекар решил, че е подагра. 

Въпреки диетата болката не спряла и през 2017 станало ясно, че има запушен кръвоносен съд и кракът му трябва да се ампутира. 

В Националния център за протезиране и рехабилитация в Горна Баня му сложили протеза, с която не може да изказва стълби и е трудноподвижен. На практика разчита само на патериците си. 

Там работят с немската фирма „Щрайфендър“ и с нейни материали изработват на място много от протезите. 

„Не ми помага протезата от Горна Баня! Там ми казаха, че за това, което искам, трябва да взема от марката „Отобок“, а цените за тях са от 20-25 хиляди евро нагоре. Затова искам с дарения да събира тези пари. В самата фирма не ми казват точна сума за протезата“, казва Благовест, които вече има открита банкова сметка. 

Сега младият мъж живее с 205 лева пенсия и кара всеки ден на работа майка си Валентина. Помагат му баба му и дядо му. „Ако не са техните пенсии съм загинал“, казва той. Докарва си допълнително пари като слага кантарче за пешеходците в центъра на града. 

От представителството на „Отобок“ обясниха, че всяка протеза при тях струва различно – всичко идва от конструкцията и инвидивидуалните случаи. 

Пациентът задължително трябва да дойде при нас за да се оцени състоянието му, мобилността, килограмите за да се назначи съответната конструкция – коляно, стъпало, приемна гилза и тн. С всички тези елементи се стига до оферта и се стига до някаква стойност. А тя може може да е в много различни рамки, обясниха от фирмата. 

Социалната помощ, която отпуска държавата за поставяне на протеза с колянодвижение в момента е 3580 лева. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?