49

Млад мъж без ЕГН бедства, невидим за властите

Младо момче без ЕГН бедства в центъра на Пловдив, но според законите на страната ни той просто не съществува. Човекът видимо има тежко психическо заболяване, прекарва часове наред с подгизнали /по незнайни причини/ дрехи, а случайни минувачи му носят топла храна. Нито една институция не се задейства, тъй като Валентин няма и никога не е имал лична карта. За  кризисната ситуация алармира стоматологът д-р Марияна Александрова, която се натъкнала на тъжната гледка вчера сутринта. Два дни въртя телефони и търся абсолютно безрезултатно решение за човека, изпаднал в беда, споделя тя. 

Младежът се е свил в близост до ресторант „Южен полъх Италиан стайл“ и изнесените учебни помещения на ОУ „Кочо Честеменски“. Не е агресивен, не проси, отговаря на въпроси съвсем лаконично и е съвсем примирен със ситуацията: „Каквото Господ каже, това ще стане с мен. Какво да се сърдя на хората, те всички са много заети“. Д-р Александрова сигнализирала за бедстващия на тел 112, откъдето изпратили полиция. В неформален разговор с униформените, стоматологът разбрал, че Валентин е стар техен познайник. По думите им е влязъл навремето в България нелегално с баща си и никога не е имал ЕГН. Сега е около 30-годишен, по собствените му твърдения. Датата си на раждане обаче не знае. Полицаите се повъртяли около бездомника и накрая си тръгнали.

Патовата ситуация е заради това, че Валентин няма документи за самоличност и самият той отказва помощ. А я отказва, защото не може адекватно да прецени реалната опасност за здравето си, смята д-р Александрова. Той трябва да бъде поставен под запрещение, за да може държавата да поеме грижата за него. Иначе рискува най-малкото да се разболее тежко с тези прогизнали от влага дрехи. Не би издържал дълго време така, допълва тя. 

Жената търси съдействие и идеи кои институции биха помогнали на младежа, за да подаде сигнал и там. Не може да няма никакъв начин, непримирима е д-р Александрова. В момента търси вариант поне да му се издаде единен граждански номер, за да стане "видим".

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 9 оценки
4.3/5 от 9 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ИМА НАЧИН

ИМА НАЧИН

05.12.2023 | 15:43

АМИ МАДАМ ОЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НОВИЯ КМЕТ НА ОБЩИНАТА ДИМИТРОВ И КЪМ ТЮТЮКОВ...НАЛИ ТОЙ Е ПО СОЦИАЛНИТЕ ВЪПРОСИ...ВРЯЛ И КИПЯЛ...В БОНУСИ И НАГРАДИ ГОДИНИ НА РЕД ЛАПА С ЧИРПАЦИ АВАНТИ !!!!???? СУМА ГОДИНИ ЛАПА ПО ЕВРОПРОГРАМИ ТОЙ И ОНАЗИ ТАНЕВА ЛИ БЕШЕ.....ВСЕ ПО СОЦИАЛНИ ТЕМИ.... А ЗАЩО НЕ ГО НАСТАНЯТ В БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА ТАМ УКРАИНСКИ АНКЛАВ ЛИ Е?!?!ЩЕ СЕ НАМЕРИ МЯСТО НА МОМЧЕТО В БЕЛОДРОЛНА БОЛНИЦА .

Отговори
7 4
Ася

Ася

05.12.2023 | 15:11

https://trafficnews.bg/bulgaria/bezdomnikat-valentin-skitasht-se-10-godini-iz-plovdiv-176618/

Отговори
1 0
мдааа

мдааа

05.12.2023 | 14:57

това е нагледен пример за колективната безотговорност на държавата и всичките и "много важни" институции

Отговори
15 0
ами

ами

05.12.2023 | 14:33

То оставаше и да има ЕГН след като е "влязъл нелегално"!

Отговори
7 4
Котка

Котка

05.12.2023 | 15:16

Що бе? Брадатите "дечица" от арабските страни ги глезотят с подслон, храна и здравни грижи. А те лъжат и за възрастта си даже. 25-годишни пръчове се преставят за тийнове.

Отговори
10 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?