2374

Митрополит Николай: Връщаме се към Испанската инквизиция, да спрем с омразата

Митрополит Николай призова в словото си по време на тържествения молебен да спрем с омразата и разцеплението и да започнем да се обединяваме в името на отечеството и народа.

В ексклузивната си реч, адресирана и към политиците, дядо Николай сподели, че има чувството, че се връщаме към Испанската инквизиция, когато на клада изгарят тези, които мислят различно.

Той си спомни с какви думи се е обръщал към пловдивчани през 2013 г. и обобщи, че днес е същото – яростна конфронтация, голяма омраза, пълно отсъствие на допирни точки между опонентите.

„Обществото ни изпадна в омраза, безпаметност, гняв, егоизъм. Това не е нормално. За 9 години ситуацията претърпя известно развитие – омразата добива конкретни черти: младите са срещу старите, хората от центъра са срещу живеещите в периферията, работещите в сферите на високи технологии се отнасят с презрение към останалите работници. Да не говорим за омраза на политическа основа – там е истерия“, коментира митрополит Николай.

Той напомни, че тормозенето и унищожаването на хората са средновековните практики и отбеляза, че те са характерни за Запада.

„Ние ги смятаме за еретични, защото най-голямата ценност за нас е любовта. От началото на прехода българите изпращат децата си на Запад. Сега те започват да се връщат и някои от тях освен знанията носят и презрение към родината си и готовност за налагане на своите убеждение с насилие. Държат се като религиозни фанатици Тази омраза трябва да спрем веднага“, призова митрополитът.

Росен Костурков, кандидат-депутат на листата от „Продължаваме промяната“ в Пловдив и областта,  не издържа и напусна молебена, а неговият съпартиец – Никола Минчев, водач на листата на ПП в Пловдив, остана докрай.

С военни почести, цветя и венци беше почетен Гавраил Кръстевич, учредител на Българската екзархия.

„Гавраил Кръстевич е завършил в Париж, което означава, че западното образование не е задължително лошо нещо“, подчерта дядо Николай.

И пожела българите да живеят в мир и единство.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ФОРИ

ФОРИ

06.09.2022 | 21:16

ПРАВ Е ПОПА , ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ АГИТИРЪТ С ЗЛОБА НЯМА СЪЕДИНЕНИЕ ИМА ОМРАЗА ЕДИН КЪМ ДРУГ

Отговори
1 0
"Църквата" какво дари на пострадалите в Карловско?

"Църквата" какво дари на пострадалите в Карловско?

06.09.2022 | 14:53

Бог е справедлив и вижда всичко. Крадците от магистралите строят с част парите манастири и църкви за опрощение на греховете и затова са любимци на филиала на мафията наречен църква. А за обикновените миряни остава само лъжи и послания за смирение.

Отговори
2 2
Анатема

Анатема

06.09.2022 | 13:04

Дърт педерунгел, за герберастите агитираш

Отговори
6 7
Граматиков

Граматиков

06.09.2022 | 12:31

Да обичаме също Гергов! Този крадец, който открадна огромни имоти от града ни, после подхвърля трохи на разни кметове и владици като този и те го величаят...

Отговори
10 0
Фарисеите на Пловдив

Фарисеите на Пловдив

06.09.2022 | 12:01

Как да няма омраза бе дядо попе!Омразата е създадоха тези около трбе!Тя ще е има докато крадците не влязат в затвора!Тези които съдипаха града и унищожиха мечтите на хората!Тези,които в храна се кръстят а в кабинетите прибират тлъстите комисионни!Омраза на ограбените дтещу грабителите!

Отговори
15 3
АЗ СЪМ БОГА!

АЗ СЪМ БОГА!

06.09.2022 | 11:56

МАРШ ДА РАБОТИШ ИЗ РОД! И ДА СЕ ПРИВЕДЕШ В УСТАВЕН ВИД! МАЙ МУ НО!

Отговори
10 6
ГЛУТНИЦА ТЪ ПИ П С Е Т А

ГЛУТНИЦА ТЪ ПИ П С Е Т А

06.09.2022 | 11:55

ЗА КАКВО ОБЩЕСТВО ДЪРДОРИШ БЕ КА ТИЛ! ...МЪРЗЕЛИВ! МАРШ ДА РАБОТИШ! СКОТ!

Отговори
10 5
Справедливо

Справедливо

06.09.2022 | 11:48

Прав е г-н митрополита, но нека първо да се върне краденото от народа и виновните за хала ни да си получат присъдата.

Отговори
14 0
Пловдив

Пловдив

06.09.2022 | 11:44

Часа колко ти е божи човека.

Отговори
4 1
Мирянин

Мирянин

06.09.2022 | 11:41

Един ядат свинско, народа зеле. Дядо Николай ни убеждава че всички ядем свинско със зеле.

Отговори
9 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?