49
Следвайте ни

Митрополит Николай с Архангелова молитва за загиналите СНИМКИ

viber icon

Митрополит Николай прочете заупокойна Архангелова молитва на паметника на опълченците и поборници от Априлското въстание загинали за Освобождението на България на Централни гробища в Пловдив.

Архиереят бе посрещнат от почетна рота на Пловдивския гарнизон и Духовият оркестър на ВВС.

На молитвата присъстваха кметът Здравко Димитров, командирът на Пловдивския гарнизон ген.-майор Явор Матеев и депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

С дядо Николай бяха Смолянският епископ Висарион и Знеполският епископ Арсений.

Пловдивският митрополит припомни словата на Спасителя от Евенгелието на Йоана: "И рече Господ на юдеите: Аз съм хлябът на живота".

Паметникът на поборниците и опълченците е един от най-скромните войнишки монументи у нас. Той е построен още по времето на цар Борис III Обединител.

В основата на паметника има плоча, на която са изписани имената на 10 опълченци, които са участвали в боевете на Шипка, които са от Пловдив.

Сред тях е Петко Налбантов, който се бие във Втора дружина и доживява до 103-годишна възраст. Набор е на Христо Ботев - ражда се през турско, преживява цялото Трето българско царство и умира по времето на социализма.

"В благодарната българска памет вечен да е животът на всички, отдали живота си за свободата и независимостта на нашето отечество. В този ден се прекланяме пред подвига на вярата, подвига на надеждата", каза митрополит Николай.

Десетки автомобили на вярващи, които искат да почетат близките си, влязоха в траурния парк. Движението им бе бавно и много от шофьорите бяха изнервени.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тиква

Тиква

06.11.2021 | 14:34

Тоя сатана заслужава да гние в една килия с Тиквата и Мамин Ваньо.

Отговори
4 2
Ходом марш!

Ходом марш!

06.11.2021 | 13:51

Даа, а крадливото лице на Пловдивската банда, крадци, който Митрополит Николай, анатемоса преди две години, къде е?, Да не са го арестували на Архангелова задушница и да си мълчат! Но сегашния е там, значи днеска магазина Кражби и Продажби почива! Спете спокойно, армията ни пази!

Отговори
3 0
АМИН...

АМИН...

06.11.2021 | 12:59

ДАЙ БОЖЕ СПРАВЕДЛИВОСТ...

Отговори
5 0
АМИН...

АМИН...

06.11.2021 | 12:59

ОПААА БАН.ДИТ ДО БАН.ДИТА МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО..!!! КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ МИТРОПОЛИТА ТА СЕ СТИГНЕ ДО ОНИЯ ПАПУАСИ ДВАМАТА ЗДРАВКО И ОНЯ ЧУКОВ...ТА СЕ МИНЕ ПРЕЗ КАНДИДАТ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТШИЯ МЪЖ...ЯВКАТА НАТЕГАЧА... ТЕ НАПРАВО НЯМАТ НИЩО ОБЩО ТЕЗИ СВИ.НСКИ ЧЕ.РВА НИЩО ЧЕ СА НА ЕДНО И СЪЩО ПРАСЕ... КАКВА ПОШЛОСТ КАКВИ НЕДОСТОЙНО ЛЮДЕ..... БОГ Е СПРАВЕДЛИВ...ЩЕ ОТСЪДИ...И ЛИЦЕМЕРИ ЩЕ НАКАЖЕ...

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?