71

Митрополит Николай: Докато Църквата и Българската армия са заедно, държавата ще пребъде! СНИМКИ

Пловдивският митрополит Николай отслужи водосвет на бойните знамена на Българската армия на Богоявление пред катедралния храм "Успение Богородично. На ритуала присъстваха десетки пловдивчани и официални лица, сред които кметът Костадин Димитров, негови заместници, районни кметове и областният управител Илия Зюмбилев. 

Митрополит Николай поздрави всички за Богоявление. Той припомни, че освещаването на бойните знамена е най-дребната традиция при нашия народ, като датира от 917 г., когато това е направено за първи път по заповед на цар Симеон преди битката при Ахелой."Знамето има голямо символично значение за народа, за всяка нация. Бойното знаме е с още по-голямо значение, то е символ на войнската чест. И не само това. То напомня за онези, които са дали живота си в името на вярата и отечеството. И във война, и в мирно време, войнът е на пост. Църквата също е на пост. Ние се молим за вас. Днес пак сме заедно - двете институции, Църквата и Армията. Докато това е така, държавата ще пребъде. Честито Богоявление и на многая лета", обърна се владиката към военнослужещите. 

След като освети бойните знамена, митрополит Николай повече литийно шествие по Стария град, през бул. "Цар Борис Трети Обединител", до брега на река Марица, срещу Водната палата. Стотици пловдивчани и гости на града се бяха събрали, за да наблюдават ритуала по хвърляне на кръста. 

Над 50 души се пробваха да извадят разпятието от реката. 

снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ОПЕРЕТНИ  ПРЕСТРУВКИ

ОПЕРЕТНИ ПРЕСТРУВКИ

06.01.2024 | 19:07

МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО ...ИМЕ! Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият - без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник... Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка "религиозническа" да го парашутират да МУТРО-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява ...когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали "академия".

Отговори
5 1
ВЪН  ШОПА  МИКИ  ПОПА!

ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

06.01.2024 | 19:09

ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

Отговори
4 1
2. за шопа Мики попа

2. за шопа Мики попа

06.01.2024 | 20:00

2. "Академично" ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска г-ца и да оскверни съкровените древни стенописи - или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие! Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме. През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал "ЕРМ" /Херм /Хермес - на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества. САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар - без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите около разкашканото църкве, проектирани като "да мязат" от засл. арх. Любо Шинков, НИПК. Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

Отговори
5 1
3. за шопа Мики попа

3. за шопа Мики попа

06.01.2024 | 20:11

3. Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро'полит'ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква - и драпат за заплати за задължително "веро"учение за неизтрезняващите презвитери. И на войската се натрапват юродите. Надали. В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и мормонски племена и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария - прав му път. Аятоллахът да си царува ...в Азия! Скептично бяхме предупредени още от колегата Волтер -който умеел да размишлява, да мисли и дори да измисля, според Чомски- че в момента в който Първият Тарикат се запознал с Първия Будала - в тоя момент възникнала Организираната Религиозност. Направа човешка, пълна с грешки, каквото и да ни лъжат: никое Божество нищо общо няма с никоя от безбройните ДалаВЕРИ.

Отговори
4 2
Срамни снимки

Срамни снимки

06.01.2024 | 16:17

Църквата се нагажда към всяка власт, но виновни са властващите.

Отговори
12 2
Коя армия

Коя армия

06.01.2024 | 15:51

Че преди имахме сега няма такава .А за църква и чернодрехите не говоря . Че ще ме псуват .

Отговори
10 2
Пловдив

Пловдив

06.01.2024 | 15:42

Божи човека колко ти е часа .

Отговори
9 2
ВЪН  ШОПА  МИКИ  ПОПА!

ВЪН ШОПА МИКИ ПОПА!

06.01.2024 | 19:11

вън шопа Мики попа!

Отговори
3 1
Някои

Някои

06.01.2024 | 15:22

Някои хора май се надценяват!

Отговори
9 1
ОПЕРЕТНИ  ПРЕСТРУВКИ

ОПЕРЕТНИ ПРЕСТРУВКИ

06.01.2024 | 19:04

Никакво значение нямат представленията на ШОПА МИКИ ПОПА с разни байрячета след като НЯМАМЕ АРМИЯ. Но е срамота администраторите които сме овластили чрез Избори да му се отъркват като ПОСЛУШНИЦИ. Конституционно Фирма БП"Ц" Лимитед (имоти, Нотар. Актове и Магьосничества) Е ОТДЕЛНО ОТ ДЪРЖАВАТА! СРАМОТА КМЕТЕ

Отговори
4 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?