Следвайте ни

Митрополит Николай: Да загърбим шоуто в живота, а не вярата си СНИМКИ

viber icon

Да загърбим шоуто в живота, а не вярата си. Такова послание отправи Пловдивският митрополит Николай в храм "Св. Марина" в града под тепетата, където възглави Архиерейска света Литургия за Цветница. 

"Мнозина в нашия живот считат, че веселието е синоним на радост, че колкто повече веселие има, толкова животът е по-щастлив. Ние много добре знаем колко бързо смехът се сменя със сълзи, колко бързо веселието завършва с лош махмурлук, в прекия и преносен смисъл на думата, колко бързо на мястото на веселието идват скръб, пустота и пустота и неудовлетвореност. Нашите съвременници добре са почувставли, че след смехът и веселието много често настъпва скверно състояние на душата. Затова хората се привързват към постоянен някакъв източник на веселие като към допинг, за да съкратят времето на скърбите, а то не се съкращава", посочи митрополит Николай в словото си към десетките вярващи, изпълнили храма.

"Достатъчно е да погледнем телевизионните програми – кога такъв процент от предаванията е бил посветен на веселието, на шоуто. Впечатлението е такова, че хората с нищо друго не се занимават, а само да се веселят и забавляват. Тази потребност за веселие,  за шоу свидетелства за нещо мого тежко и много опасно, което става в душите ни. Човек, който има вътрешна радост, не се нуждае постоянно от някакво външно забавление и шоу. Тези мои думи не следва да се разбират, че въобще не е нужно никакво човешко веселие. Винаги е имало празници, както светски така и църковни, и добри приятелски трапези. Но ако човек постоянно се нуждае от поводи за веселие, това свителства за духовна пустота и вътрешни скърби", каза още владиката. "Радвайте се не така, както днес ние се радваме и весе;им, прилепени към телевизионите екрани. А как тогава да се радваме? Не шоуто, а Христос е източникът на истинската радост, той е източникът на истинското веселие, преминващо във вечния живот. Без Христос такъв източник не същестува. Ако живеем с Христос, в нашият живот ще дойде радостта като най-голяма ценност, като показател на голям и силен вътрешен духовен живот на човека", подчерта митрополит Николай.

Той напомни, че не трябва да се стремим към бързопреходна радост. 

"Неслучайно св. Андрей Критски е казал вместо върбови клонки, да връчим на Господа своите добродетели. На този ден на трябва само да размахваме върбови клонки, а да открием своя разум и сърце за Христос. Тогава христовият мир ще запази сърцата и мислите ни. 

Целият свят, цялото човечество, не само тогава, а и днес жителите на България и света очакват скорошни политически и социални преобразувания. Но Христос пролива сълзи пред вратите на Йерусалим - той плаче не само за тогавашните жители, а за всички човеци, и за нас българите. Плаче, защото предвижда абослютно всикчо. Той плаче заради грехопадението на нашите прародители Адам и Вва, заради предателството на Юда, за това, че някои от учениците му не го разбраха, но той плаче и за всички наши грехове до свършека на света, предвиждайки резултата от всичко това. Предвиждайки идващи разпри и войни, болести и пандемии, страдания, смърт телесна и духовна, всичко това, като резултат от обръщането на човечеството само и единствено към земното. Господ плаче за нашето вкаменяло безчуствие, за нашето нежелание да приемем неговото слово. Страшно е да преживеш живота си и  да не узнаеш времето, когато твоето сърце е бил посетено от Господа. Ако се вгледаме в живота си, ще изнамерим множество моменти, в които Госдпод е бил много близо до нас. Това се е забравило и христовата светлина е била заглушавана от нашите страсти и грехове, носещи в душите тъмнината и унинието, безпокойството. 

Ако не ние не чувстваме Господа, трябва да разбудим душата си чрез покаяния, изповед. Трябва да бъдем чувствителни към нашата съвет, да полагаме всички старания д живеем според христовите заповеди", каза митрополитът. 

Митрополит Николай пожела на всички здраве, мир и благоденствие в душите и сърцата. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Най-сетне!

Най-сетне!

25.04.2021 | 22:02

Николай говори човешки и разбираемо! ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ РИАЛИТИ ПРОГРАМИ, РАЧКОВ, МАЧКОВ И ВСЯКАКВА ДРУГА СМЕТ СА ЗА ПЛЕБСА!!! Нормалните хора искат номален живот е не се интересуват от измисления хумор на лузъри, прости--тутки и всякаква друга пап..лач!

Отговори
2 3
Митко

Митко

25.04.2021 | 18:19

Двама души имат наглостта да строят в това чумаво време с крадени от нас пари - Тотев и Кольо Ролекса.

Отговори
5 1
Катя

Катя

25.04.2021 | 15:19

А не е ли казал, че Слави е шоуто, а Бойко е Христос? Дърто ченге, не го е срам, и на празника прави политика

Отговори
9 1
Госпожо Михайлова,

Госпожо Михайлова,

25.04.2021 | 20:08

Вместо да се опитвате с малкото мозък, който притежавате, да тълкувате думите на Владиката, хубаво би било да се смирите и в този хубав ден да направите равносметка на несъстоятелния си живот и злобата, която ви владее. Господ е милостив дори и към такива като вас, затова се помолете, той ще ви посочи отново пътя, който сте изгубили отдавна! Честита Цветница!

Отговори
5 1
Попе

Попе

25.04.2021 | 14:39

Колко е часът ?

Отговори
10 1
Майна

Майна

25.04.2021 | 12:48

Вярата не е в църквата ,а в сърцата на хората и съзнанието

Отговори
16 0
Дедо попе

Дедо попе

25.04.2021 | 12:35

Как е аудито,върви ли?

Отговори
15 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?