Митко Начев: Страхувам се, че конкурсът за химн на Пазарджик е опорочен

- Г-н Начев, вие, заедно с колегата ви Борислав Петров, сте един от „финалистите" в обявения от община Пазарджик конкурс за химн. Как ще коментирате развитието на процедурата, преди да бъдат внесени последните три предложения?

- Със съжаление искам да споделя, че имам известни съмнения за почтеността на тази процедура. Притеснява ме поведението на комисията. Разбирам, че един от членовете на журито  -  Петко Братинов, е написал писмо до кмета Тодор Попов, в който изказва мнение, че предложените текстове не са добри. Препоръката му е да се вземе за основа текст на някой от големите пазарджишки поети в миналото.

Паралелно с това се случва и нещо друго любопитно. Един от членовете на комисията по подбора - Григор Паликаров, излиза от комисията и се превръща в участник. Той пише музика по текст на Теодор Траянов и този проект за химн влиза в надпреварата. За мен това обстоятелство е повече от притеснително.

- Не е ли добро стихотворението на Теодор Траянов?

- Напротив, това е едно прекрасно стихотворение, но просто не е текст за химн. Писано е със съвсем друга идея, носи друго послание. Текстът на един химн си има свои закони, свои правила. В него задължително трябва да има история. Задължително трябва да присъстват символите на града, характерната топонимия. В него трябва да присъстват жителите на този град. Това е, което отличава този текст от останалите. Смея да твърдя, че аз и Борислав сме се справили с тази задача. Вярно е, че е имало и ще има много по-достойни и по-добри поети от нас, но тук става дума за конкретен конкурс с определени правила. Няма критерии, по които двата текста могат да бъдат сравнявани, и те не трябва да бъдат сравнявани. Ако идеята бе да се ползват стихове на покойните големи пазарджишки автори, можеше да се търси друг подход. Да се избере текст на Константин Величков, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев или Иван Динков и към него да се адаптира мелодия на някой голям български композитор. Представяте ли си в какво деликатно положение ще бъдат поставени и общинските съветници, които ще вдигнат ръка срещу Теодор Траянов. Веднага могат да бъдат атакувани, че са пренебрегнали една от емблемите на пазарджишката култура.

- Харесва ли се вашият проект за химн, имате ли впечатления?

- Аз ще говоря с факти. Пет от тринайсетте проекта за химн са по нашия текст. Един от авторите е Теди Генев от Варна, който е творец със сериозни възможности. Известен е с дуетите си с Маргарита Хранова. По нашия текст е композирал и пазарджиклията Гаро Ашикян. Един метъл вариант са направили момчетата от „Войс енд фингърс", бившата група на Тома Здравков. От текста ни се е вдъхновил и един друг прекрасен пазарджишки композитор - Илия Митрев. Има и още един проект на Димитър Георгиев. Това са хора, които работят в различни стилове, живеят в различни краища на България и смятам, че това е добра оценка за нашата работа.

- Според вас защо се стигна до тези неразбории в навечерието на сесията, на която трябва да се вземе крайното решение?

- Не ми се искаше да го казвам, но вероятно причината е в парите. Според условията на конкурса текстописецът и композиторът делят по 3000 лева, което е доста сериозна сума. Искам дебело да подчертая, че ако го нямаше този стимул, ние с Борислав пак щяхме да участваме. Факт е, че ние се явихме като един екип, а не поотделно. Ако бяхме тръгнали да правим „комбини", можехме да представим два текста, а ако някой получи наградата, да си я поделим. Шансът ни се увеличаваше двойно. Тръгнахме да пишем тази песен, защото може да я пеят децата ни, а това ще бъде най-голямата награда за нас.

Тринадесет химна стигат до финала

Тринадесет „комплекта" текст и музика стигат до финалната права на конкурса за химн на Пазарджик, съобщиха вчера от общината. Жури в състав Митко Щерев, Евтим Евтимов, Петко Братинов, Мария Генова, Илия Ангелов, Людмила Караджова, Вили Терзийска и Георги Спасов трябва да отсее три варианта и да ги представи на Общинския съвет. Местният парламент пък трябва да избере един от тях.

Освен споменатите в интервюто с Митко Начев възможности журито трябва да разгледа още седем предложения. Със свой текст и музика са участвали четирима автори - Димитър Дамянов, Георги Василев, Валери Иванов и Юлиян Слабаков, който е представил два авторски проекта. Свое предложение има и тандемът Иван Върбанов - Спаска Стефанова. Най-популярният композитор, дал своя мелодия, е Тончо Русев. Той е написал нотите по текст на известните текстописци Иван Тенев и Александър Петров. Песента вече е записана в работен вариант от звездата Кристина Димитрова, съобщиха от общината.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
22 коментара
Последносмеещият се

Последносмеещият се

07.02.2010 | 01:26

Такава е естетическата концепция на приближените до уж новото управление на града. Правим европейски улици и булеварди, паралелно с унищожаването на духовните стойности... Митко Петров става посмешищен нарицателен герой!!! Не им одобриха нито текста, нито мелодията като цяло, но продължават "да им гласуват доверие", че те са "достойните" да си ги набавят отнейде... Откъде ли? Митко Щерев да им помогне, а за текста - Недялко Йорданов!Ех, защо ли им подсказвам, като си знаят...

Отговори
0 0
обективна

обективна

26.11.2009 | 16:14

ВЪПРОС:Защо тандема Начев-Петров не участват поотделно? Ами нали така шансът да спечелят се увеличава два пъти. Помислете! Защо Паликаров не влезе в конкурса от първи етап? Или за едни правила има, други ги прескачат? Защо, по дяволите, тук пишат хора, които не са си подготвили добре урока, за да дават мнение? И веднага ви давам пример с цитат на Митко Петров: "Откъде накъде Митко Начев ще казва на някои какво са пише и къдев какво да участва. Самият Начев бе в комисията по определяне на условишята на по конкурса." Първо: Къде в изказването си Начев се обявява против някой да влезе в конкурса, ако е спазил правилото да не прескача цял един етап в него, както правят всички останали. Второ: Митко Начев е в комисията по определяне на условията. Да, така е. Но спазва тези условия и започва наравно с всички. Бих могла да продължа, но се отегчих да оборвам глупостите, които пише в част от коментарите.

Отговори
0 0
boibo

boibo

17.11.2009 | 15:57

da jivee himna

Отговори
0 0
Йори

Йори

11.10.2009 | 17:23

Аз едно не мога да разбера: Как някой уважаващ себе си творец може въобще да седне и да прави музика по стиховете на Начев и Петров? Ама то, трябва да си много дебелоок и дебелокож човек! Или това понятие "естетика" да ти е много чуждо.

Отговори
0 0
Никола Славчев

Никола Славчев

11.10.2009 | 16:18

Какви са тези игри, господа? Откъде накъде фелибийчето Паликаров ще влиза в конкурса с текст на Траянов? Защо още в началото не бе заложена тази възможност, та да се включат и други композитори? Или, понеже е в кухнята на нещата си е казал: Я, чакай да взема тези 6 бона, че много ми трябват. Междувпрочем, какво друго е написал господин Паликаров? Май това ще му е първото.

Отговори
0 0
Сергей Станишев

Сергей Станишев

11.10.2009 | 13:03

Не си играйте с огъня! Паликаров е наше момче! Дайте му мангизите и толкоз. Много е способен. Върхът.

Отговори
0 0
Мечо Пух

Мечо Пух

11.10.2009 | 12:43

А бе, Митко, а бе, Борко..... Защо не се хванахте с Гришата Паликаров?! Комбина идеална! Ам че вие сте от едно котило. Как не се помирисахте? От вас-гениалния текст, от него-гениалната музика и хоп! По три бона на калпак! А бе ОБЩИНАРИ! Що не ги ритнете тези мекерета?!!!!!!!!!!!!

Отговори
0 0
Светла Стоева

Светла Стоева

11.10.2009 | 12:31

М.Начев и Борислав Петров- поезия един път!Блазе на града ни! Григор Паликаров- композитор- един път! Блазе на България! Блазе и на комисията която ще ни избира химн! БЛАЗЕ!

Отговори
0 0
Слави Беров

Слави Беров

11.10.2009 | 10:36

Да се надяваме, че журито наистина ще си свърши работата. Какво имам в предвид - песните на господата Митрев и Генов не съм чул, но факта, че са написани по МНОГО СЛАБИТЕ и БЕЗЛИЧНИ стихове на тандема Начев и Петров..... Просто не мога да си представя що за химн се е получил! Като добавим и световно неизвестния композитор Григор Паликаров. От години е в глада ни, а нищо не сме чули написано от него. Нито нота, дори. И хоп - химнописец!

Отговори
0 0
Сава Доброплодни

Сава Доброплодни

08.10.2009 | 13:11

Всичко се превръща в бунище! Ами че бива ли такава простотия?! Ще си жури, после пък решаваш да участваш в конкурса? То не бе липса на морал, то не бе чудо! Бива ли да нямаме пък капка достойнство и да търпим подобни мекерета сред нас? Та да се слагат и химна да ни пишат?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?