Мистерия: Кой събори музея на Йорданка Николова?

Министерството на културата сезира прокуратурата за скандала

Сигнал на Министерството на културата, пратен до прокуратурата, извади на бял свят скандал за къща-музей, съборена по мистериозен начин. Става дума за родното място на партизанката Йорданка Николова, известна като една от станалите популярни Петима от РМС. Унищожен е паметник на културата, без за това да бъде уведомен и да бъде получено разрешение от Националния институт за паметниците на културата. Там научават този факт случайно и с огромно закъснение.

Йорданка Николова е сред петимата най-известни ръководители на Работническия младежки съюз, загинали в партизанското движение. Йорданка Николова прекарва 2 години в затвора - от 1937 до 1939 г. В затвора Йорданка вдига сватба и приема и фамилията на съпруга си, съратник по убеждения - Чанков. През 1942 г. е пратена в концлагер заради антифашистката си дейност. Успява да избяга и става партизанка. Попада в засада край Елешница, където е заловена и по-късно разстреляна.

Родната къща на партизанката в квартал “Кючук Париж” е превърната в къща-музей. Там освен множество фотографии се съхраняват и лични вещи на прочутата революционерка. Сред тях има и семейни ценности. Родителите на Йорданка имат девет синове и дъщери и всеки от тях проявява интерес към семейните реликви, но се съгласява те да останат в музея. Името на къщата-музей се споменава дори и сега в някои от източниците за съвременните забележителности на Пловдив, тъй като официално никой не е уведомен за ликвидирането й.

След 10 ноември 1989 г. естествено интересът към партизанската тема става демоде. На къщата-музей висва катинар. Дълго време стои затворена. Искахме да ни върнат личното оръжие на Йорданка, шевната машина, но ни отказаха, обидени са наследниците на партизанката. Те не знаят къде е отнесен и бюст-паметникът на сродницата им.

През 1993 г. имотът на улицата, която тогава все още носи името на партизанката - “Йорданка Николова”, е реституиран. Две години по-късно е отписан от активите на общината. През 1999 г. подробният устройствен план се променя и се предвижда строителство на нова сграда.
Факт е, че Националният институт за паметниците на културата не е уведомен за настъпилата промяна. Там не знаят и за това, че къщата-музей е съборена.

Днес на улицата с променено име е издигната стилна четириетажна постройка. В приземния етаж има шивашко ателие, което е на снахата на единствената все още жива сестра на Йорданка Николова - Надежда Базарска. Това е кощунство, казват близките на Йорданка Николова, които са възмутени до дъното на душата си, че личните вещи на сродницата им не са им върнати. Не знаят къде са сега. Те не знаят кой е бутнал музея на Йорданка Николова, но знаят, че в Икономическа полиция се води преписка по случая. Всички те вече са разпитвани.  Смятат, че никой не бива да зачертава историята си. Убедени са, че паметта на разстреляната Йорданка Николова би трябвало да се почита. В момента със случая се занимава Окръжна прокуратура.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
rumi

rumi

02.04.2012 | 18:53

bravo na Filip Totev!!!

Отговори
0 0
Голфаровото Гоче

Голфаровото Гоче

02.04.2012 | 17:47

От 10 коментара 3 на върли комуняги. Добре че са я застреляли полицаите защото ако беше доживяла "свободата" нейните съпартийци щяха да я убият заедно с бившия и съпруг

Отговори
0 0
Филип Тотев

Филип Тотев

02.04.2012 | 16:16

Всъщност няма никаква мистерия. Наследниците комунисти осребриха наследството на леля си Йорданка Чанкова. Къщата се състоеше от две стаи с антре. после ком пропагандата реши да прави музей. Добавиха още две стаи, а на славните наследници дадоха два апартамента в блоковете до братската могила. После младите комуно-капиталисти си реституираха бившия музей (предполагам още си държат двата апартамента), уедриха парцела и го застроиха на 100 процента. естествено с любезното съдействие на местните комунистически общински власти. нищо ново в Пловдив.

Отговори
0 0
БАЙ СТРАЖАР

БАЙ СТРАЖАР

02.04.2012 | 15:25

ДО ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ ТЯ ВСЕ ПАК СИЕ ДАЛА ЖИВОТА А ВИЯ САМО ЛАЙНА МОЖЕ ДА СЕРЕТЕ НАРКОМАНИ МРЬСНИ

Отговори
0 0
дрьще фашиските копелета

дрьще фашиските копелета

02.04.2012 | 15:08

аман от фашисти то затова сме натоя хал народ който не сьхранява историятаси и лайнарски народ това само фашизама може даго направи да сере лайна

Отговори
0 0
Депутат

Депутат

02.04.2012 | 12:39

Виновно е БСП те са 20 години на власт в Пловдив

Отговори
0 1
Митове и легенди

Митове и легенди

02.04.2012 | 12:16

То е ясно "демокрацията", Прехода! А до олигофрена по-долу за каква "законно избраната власт" говори, като след 9-то юнския преврат са забранени всички партии и няма никаква демокрация, за коя власт говори след като БГ влиза във война с демокрациите - САЩ и Англия. Аман от "десни" шизофреници, които са само шизофреници!

Отговори
0 0
Амбри Чалнъком

Амбри Чалнъком

02.04.2012 | 11:07

Д.еба и комун.онанистическите бослуци - трябва ли търпим обора! Паметник - то в Пловди на Левски свестен паметник няма, а на тази шумкарка ще пазим

Отговори
0 0
Гербераст

Гербераст

02.04.2012 | 09:33

След Белене червенотиквеничковчетата тотално изперкаха, сега реват, че някой е бутнал музея на една бандитка, която е воювала със законно избраната власт. Ама, че изкривено съзнание имат другарите! Какво можеш да очакваш от хора, които празнуват избиване на болни хора от санаториума в Жабокрек?

Отговори
0 0
AN

AN

02.04.2012 | 09:30

TO SEGA VSICHKI UPRAVLIAVASHTI SA ILI BIVSHI KOMUNISTI ILI TEHNI NASLEDNICI.KOLKO DEPUTATI SI SMENIHA PARTIITE. TARSIAT SAMO IZGODA.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?