Мисли зелено, събирай разделно!

Творчеството - посланик на зелената идея

Как да направим първите стъпки в екологичното образование на децата, посланик на идеята е компанията "Булекопак" АД. Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки обръща особено внимание на най-малките чрез похватите на интерактивното образование. С помощта на творчески работилници, екоуроци, семинари, дни на екоигри, засаждане на растения и създаване на екоградинки те се учат да отделят хартията, стъклото или пластмасата и метала.

"Булекопак" АД организира проявите ежегодно заедно с общините, в които дружеството е изградило системи за разделно събиране. Уроците, беседите и игрите на тема екология създават полезни навици за опазване на околната среда, като залагат на непосредствения контакт на децата с природата. По този начин малчуганите са съпричастни към проблемите на обществото и у тях се поставят основите на гражданско съзнание. 

Сред последните интересни инициативи, в които "Булекопак" АД взе участие, е провелият се Национален пленер "Традиция, екология, творчество" в Стария град.

Тази година събитието отбеляза 20-годишнината си   

Началото на проявата е поставено от учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив през 1996 г. Впоследствие пленерът се превръща в национален, като е включен в календара за изяви по интереси на Министерство на образованието и науката. Ежегодно в него участват най-изявените деца с талант в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели. През 2019 г. Националният пленер влезе и в официалната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата". 

Тази година участниците от 8 училища в цялата страна, вдъхновени от китните дворове и улици, пресъздадоха красотата на Старинен Пловдив. Творбите бяха изложени в Балабановата къща и бяха оценени от изявени пловдивски художници и преподаватели. Отличените рисунки в различните възрастови групи получиха големи награди. "Булекопак" АД присъди специален приз Албум-монография на Златю Бояджиев, споделяйки идеята на организаторите творчеството да се превърне в посланик на зелената идея. 

С участието си в пленера "Булекопак" АД отправи своето послание: МИСЛИ ЗЕЛЕНО, СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО! 

Цел номер 1: Екологично съзнание  

"Булекопак" АД извършва дейността си от 2004 г. Дружеството е изградило и обслужва системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки за повече от 1 300 000 жители в 60 общини в страната. Основен фокус е да се повишат знанията на хората за опазването на околната среда, за възможностите за намаляване на вредното влияние на човешката дейност върху природата, за ползите от рециклирането на отпадъците от опаковки и правилното им разделяне. 

Образователно-информационните кампании, които "Булекопак" АД организира, са съобразени със спецификите на различните възрастови групи. Организацията си е поставила за цел да постигне трайна промяна в начина на мислене и изграждане на положителна нагласа сред населението към разделното събиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
...

...

04.06.2021 | 14:21

Лицемери. Не вдигат достатъчно често кофите за разделно събиране и къде да си хвърлиш разделените отпадъци - естествено в другата кофа

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?