49
Следвайте ни

Мисия "Лаута": Стотици чистят парка, влачат паднали дървета СНИМКИ

viber icon

Пловдивчани мощно се включиха в почистването на парк „Лаута“ от битови отпадъци и изсъхнала дървесина. В акцията продължават да се включват още участници. По протежението на централната алея вече са изнесени и струпани тонове дървени трупи и изсъхнали клони. Дървесината е изсъхнала, като е  изпопадала по време на последните бури. Тя бе нарязана още през седмицата от служителите на „Градини и паркове“, а днес с помощта на пловдивчани ще бъде  изнесена и натоварена на камионите. След това ще потегли към складовете на общинското предприятие. 

В днешната акция активно се включиха граждани, спортните клубове по лека атлетика, таекуондо, велообществото, служители на „Чистота“, администрацията на район „Тракия“.  На място бяха кметът на „Тракия“ Костадин Димитров, директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, както и общински служители. 

Още в 10 часа участниците в акцията „Мисия Лаута“ запретнаха ръкави, получиха ръкавици и биоразградими торби. Жените и децата събираха битови отпадъци в торбите, а мъжете изнасяха клони и трупи. На място Таня Милкова, която дойде с 5-годишната си дъщеричка Андреа разказа, че често идват в парка и затова решили да се включат в почистването. Смятат, че той се поддържа добре, но ги дразнят вандалските актове, след които остават счупени люлки и барбекюта. Убедени са, че за разлика от други градски паркове, този в ЖР „Тракия“ е с чист въздух, тъй като е далече от оживени булеварди и пътни артерии.

Златимира Тодорова пък живее в центъра на Пловдив, около Дановия хълм, но дойде днес да чисти парка в "Тракия" заедно с дъщеря си София, зет си Емил и домашния им любимец Боро. "Не участвам за първи път в подобни  акции, но тук съм за първи път. Чистихме преди време Дановия хълм, но за съжаление скоро установих, че след почистването той вече е два пъти по-мръсен. Липсват кошчета и камери", разказа Тодорова. Това обаче не можело да я откаже от участие в подобни акции. „По-добре да вършим нещо, отколкото само да приказваме“, смята жената.

14-годишният Манол от спортния клуб по карате също бе на мястото заедно със свои приятели от клуба. За първи път чистя в „Лаута“, откриваме много фасове, пластмасови лъжички и сламки, все дребни неща, но трудни за събиране и разграждане, разказват Манол.  

Димитър Михов от Велообществото изнасяше тежки трупи. Разказа, че в парка е сборният им пункт и иска да е чисто и приятно. Най-много го дразни това, че хората от блоковете изхвърлят отпадъците си през терасите. Почистихме ги преди време, като минах вече е пак мръсно, разказа Димитър. Надява се, че мисленето на хората ще се промени и се радва, че вижда днес в акцията много млади хора, които няма да си изхвърлят боклука където им падне.

"Тази акция със сигурност ще се превърне в традиция, може поне два пъти в годината да се осъществява", коментира Веселин Козарев, директор на ОП "Градини и паркове".  Надява се в бъдеще да бъде направен проект, с които паркът да бъде реанимиран и реконструиран. Той обясни, че част от растителността в него е застаряваща и трябва да бъде подменена, за целта вече са засадени 1000 нови дървета. 

"Има много още да работим, за да придобие паркът европейски вид", коментира кметът на район "Тракия" Костадин Димитров. И напомни, че все още има вандалски прояви - като чупене на барбекюта, пейки. Смята, че в ситуацията на ковид епидемия трябва да се разширяват зоните на открито, като барбекю зоната, зоната за игра на тенис на маса, фитнеса. 

Днес в 12 часа ще бъде разиграна и томбола с много награди. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бай Тошо

Бай Тошо

02.10.2021 | 13:57

Едно време на това му викаха ленински съботник и кога ги задължиш да отидат, всички мрънкаха, комунистите ги експлатираха, кога им впрягаха енергията за нещо полезно - мъка-мъка, а сега от скука дай да идем, а?

Отговори
3 7
Пловдив

Пловдив

02.10.2021 | 13:03

Браво на пловдивчани! Хубаво ще е при следваща такава акция боклуците да са по-малко, което ще е показател, че хората са си взели поука да изхвърлят на обособените за това места и пазят чисто след посещение не само на парка. Пожелавам при следваща такава акция да констатирате че няма какво да се събира! О

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?