Следвайте ни

Министърът на културата идва за опасния склад на Сточна гара

viber icon

Министърът на културата трябва да каже тежката си дума дали да бъде съборена опасната сграда, която всеки миг може да се срути върху колите и пешеходците.  

Боил Банов трябва да пристигне на 5 януари. Министърът на културата държал лично да види старата сграда на ъгъла на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки”, преди да се произнесе за съдбата й. 

Както стана ясно, от Община Пловдив е издадена заповед за събаряне въз основа на документацията, съгласувана с НИНКН. Премахването на страховитата развалина беше насрочено за края на декември, но се отложи за след Нова година. Собствениците на склада са разчистили двора, за да го подготвят за техника, докаран е и багер. Готови сме и чакаме окончателното разрешение за демонтаж, каза за „Марица” Пламен Моравенов, който преди една година и половина беше струпал машини на бул. „Христо Ботев”, за да бута руините, но министърът отмени заповедта.

Сагата с опасния склад продължава от години, а в общината и в район „Централен” сериозно се опасяват, че може да стане трагична злополука, защото стените на сградата се държат на косъм. Таван, прозорци и врати отдавна няма, гредите са рухнали, оградата отвън е килната настрани, а на места липсват цели пана. Гледката е покъртителна.

Първата заповед за събаряне беше издадена от „Централен” още през 2015 г., но  беше обжалвана от собственичката на магазина в партера  - фирма „М6” АД  на Ангелина Христова. Върховните съдии постановиха, че складът не е паметник на културата, може да бъде съборен, но след становището на НИНКН, тъй като попада в историческата зона на града Филипопол - Тримонциум и по взаимно съгласие на собствениците. По-късно собствениците подписаха споразумение и оттогава чакат да им се разреши премахването на сградата.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Министърът на културата да каже

Министърът на културата да каже

04.01.2021 | 14:57

А пък ние чакаме да разберем защо не се е поддържала сградата и кой е отговорен за това? Я министър, я собственик, нещо за безстопанственост? Един човек така го арестуваха, май? Или паричките си преброиха и градът се парцелира? Няма да има виновни за нищо, както за транспорта, така и за паметниците на културата, нали?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?