71

Министър Вътев на Агра 2024: Чакат се по-големи субсидии за младите фермери СНИМКИ

За младите фермери може да има по-голямо подпомагане, както и облекчаване на условията за кандидатстване по различни мерки. Това скоро ще стане ясно след като Европейската комисия се произнесе по предложенията, направени от българска страна в коригирания Стратегически план.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той заедно с министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци и вицепрезидента Илияна Йотова дадоха старт на деветото издание на международния мегафорум „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, който се откри в Международен панаир Пловдив. В проявата, която ще продължи до 24 февруари участват близо 600 изложители от 16 държави. Сред официалните гости бяха също зам.-министърът на земеделието Георги Тошев, директорът на Изпълнителната агенция за лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев, пловдивският депутат Росен Костурков, митрополит Николай и др. 

„Свидетели сме в нашата страна и в цяла Европа на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители и независимо от всичко това заявката за едно изключително успешно изложение е много сериозна. Големият интерес от страна на изложителите показва, че духът на българския производител не е сломен след толкова кризи и искрено вярвам, че всеки ще си тръгне оттук зареден с повече оптимизъм и нови идеи за успех в своята работа“, заяви в приветственото си слово министър Вътев. По-рано, по време на брифинг той коментира, че има огромен потенциал в приятелските и търговските отношения между България и Косово. Косово очаква българският бизнес да се активизира и да предложи максимално своите продукти - храни, напитки и зърнени култури“, допълни министър Вътев.

След като преряза лентата, той се включи в традиционната обиколка за да разгледа експонатите в палатите и откритите площи. Изключително бе впечатлен от свръхмодерната земеделска техника, разположена както на открити, така и на закрити площи.

С интерес разгледа селскостопанските дронове, които все повече навлизат в практиката, пръскачките роботи, иновативните технологии в животновъдството и др.

Като човек с бизнес именно в животновъдния бранш и преработвателната промишленост, той обърна внимание  на  белгийска фирма с българско участие, която произвежда там фуражи за животни, но има интерес да открие завод и у нас. 

В осма палата, където са позиционирани изложбите „Винария“ и „Фудтех“, известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който от дълги години живее в България, почерпи министър Вътев с червено вино и го поздрави с куплет от хитовата неаполитанска песен „O sole mio“.  

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Жоро

Жоро

20.02.2024 | 22:44

15 лева вход,аз да не съм на изложба на Леонардо Давинчи

Отговори
0 0
русофил

русофил

20.02.2024 | 21:11

Чакай и се надявай.Без Русия е тъпо.

Отговори
0 0
Бай....

Бай....

20.02.2024 | 17:10

Да, по-добре е да друсат виметата на кравите и овцете отколкото да се "друсат" !

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?