49

Министър Сандов: България ще бъде осъдена на 10 млн. лв. заради мръсния въздух

"Евросъдът в Люксембург ще осъди България на поне 10 млн. лв. заради мръсния въздух“. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Пловдив. Той пристигна в града под тепетата, за да обсъди с областния управител Йордан Иванов спешни екологични проблеми.


Борислав Сандов посочи, че санкциите ще са заради превишението на фините прахови частици в Пловдив, София, Велико Търново, Горна Оряховица и Русе. "След като бъдем осъдени, започват да текат дневни санкции, затова амбицията ни е да не плащаме повече от 1 година. Това прави около 20 млн. лева годишно", обясни Сандов. 


Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки и да работят активно по програмата за подмяна на  отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Според Сандов по-удачно е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали. Другото решение, което той вижда за борба с мръсния въздух е изграждането на залесителни пояси. "Добър пример е Русе, където нивата на ФПЧ драстично паднаха, след като улиците започнаха да се мият редовно, коментира Сандов.

Припомняме, че държавата вече веднъж беше осъдена заради надвишаване нормите на нивата на замърсяване с финни прахови частици в  черити града, сред които Пловдив, през 2017 г. С цел ситуацията да не се повтаря министът Санодв следващата седмица ще се срещне с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Те ще обсъдят какви екологични мерки е наложително да се предприемат, както и как да бъде спасен водният цикъл, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева. Ако не успее да приключи до 2023 г., както е по план, правителството ще направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период. Целта е да не се загубят част от средствата по проекта. 


Сандов обясни още, че ще има среща с инициативния комитет от  Белащица, който протестира срещу действащите кариери на "Европейски пътища". Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. "Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ, ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес", обясни екоминистърът.


По време на срещата с областния управител са били обсъдени и порочните практики за копаене на инертни материали от речните корита от частни фирми срещу ангажимент за почистване на бреговете. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?