Следвайте ни

Министър Минеков обяви кой ще стопанисва Епископската базилика и какво предлага за Тютюневия склад

viber icon

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви в Пловдив, че ще се опита да предизвика промени в Закона за културното наследство, за да не се стига до ситуации като тази с Тютюневия склад на Сточна гара. Там собствениците чакат с години становище от културното министерство за своя проект за преустройството на сградата, от която вече са останали руини.

Минеков обясни, че навсякъде по света за такива здания се отпускат ипотечни кредити за ремонт и ако инвеститорът не изплати парите, сградата се отнема.  

„Точно за такива случаи искам да създам специализирано звено – полиция, която да следи за състоянието на паметниците на културата“, разясни служебният министър.

Той коментира и казуса под чия шапка да бъде Епископската базилика, която е новата туристическа атракция на Пловдив. Държавата отпусна 20 щата за нейното обслужване към местния Археологически музей. Общинският съвет обаче гласува бройките да бъдат прехвърлени към ОИ "Старинен Пловдив".

"Има решение на Министерски съвет, в което ясно се посочва кой ще стопанисва Голямата базилика", заяви Минеков, с което показа, че държи културният обект да бъде към Аррхеологическия музей. Разговор с неговия шеф Костадин Кисьов беше първата задача на министъра при пристигането му в Пловдив. После той посети Епископската базилика, където даде изявление пред медиите.

„А защо точно 20 щатни бройки, а не 19 или 21 например“, риторично попита Минеков по повод на решението на неговия предшественик Боил Банов за персонала, който ще обгрижва базиликата.

Министърът на културата се оплака, че след влизането му в сградата на бул. „Стамболийски“ в София се е сблъскал с множество проблеми. Един от тях е огромният дефицит, който са натрупали някои от държавните културни институции като опери и театри.

Затова той привиква утре на спешна среща всички директори на театри, като ще им иска обяснение за трупаните борчове през годините.

"Недоволството ми е към онези, които всяка година са трупали необясними дългове и държавата ги е опрощавала”, отсече Минеков и добави, че е поискал сформирането на работна група, която да разгледа какво се е случвало в театрите от 2015г. досега. Той добави, че недоумява „защо  театърът в Плевен има висока посещаемост, докато театър от другата страна на магистрала "Хемус" не може да работи и затъва в дългове“. 

Минеков бе категоричен, че културни институции няма да се закриват, но са нужни нови правила. Държавата трябва да е майка на българската култура, но трябва да се реши къде е границата, заяви министърът. 

Той специално похвали подготвената стратегия за финансиране на българската култура по Плана за възстановяване и устойчивост, изтъквайки  участието в работната група на неговата заместничка Весела Кондакова.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Чито

Чито

01.06.2021 | 21:42

ЧЛОЛО ,бат ти Слави ( Славуца ) го е закъсал яко . Това буйно минало му се отразило .

Отговори
3 2
Чито

Чито

01.06.2021 | 21:37

Щом културните институций не са ефективни ги закриваме ,заедно с театрите в ковчега барабар с ковчежника .. СМЕШНИК..

Отговори
6 2
Члоло

Члоло

01.06.2021 | 21:24

Абе хора,къде отиде батко бе, няма го никъде батко ни Слави нито ти нито бау от него, добре,че не гласувах за него,че щях много да се ядосам

Отговори
6 2
пловдивчанин

пловдивчанин

01.06.2021 | 17:38

Най-после да чуем компетентно изказване от Културен министър.

Отговори
12 18
АРХЕОЛОГИЯТА Е НАЦИОНАЛНА, а не на СелСъвета и на АмЗаБГ

АРХЕОЛОГИЯТА Е НАЦИОНАЛНА, а не на СелСъвета и на АмЗаБГ

01.06.2021 | 17:27

ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (И ОТГОВОРНОСТ) СА ВСИЧКИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ НА ТЕРИТОРИЯТА. ЕСТЕСТВЕНО ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ СЕ ОТСТОЯВА ОТ ДИПЛОМИРАНИ АКРЕДИТИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ В МУЗЕЯ, А НЕ ОТ АГИТКИ, МАХЛЕНСКИ "ИНИЦИАТИВНИ" ОРТАЦИ, ОТ ЧАСТНИЦИ, "КОНЦЕСИОНЕРИ" И ПОСЛУШНИЦИТЕ В СЕЛСЪВЕТА. ОСВЕН ТОВА ОБЩ. "ИНСТИТУТ" Е КОМПРОМЕТИРАН ОТ ДОКАЗАНО НЕКАДЪРЕН "ГЕН. ДИР" ГРОЗЕН, СРЕЩУ КОГОТО ПЕТИЦИЯ С 676 ПОДПИСАЛИ С ИМЕНАТА И АДРЕСИТЕ СИ ЗАГРИЖЕНИ ГРАЖДАНИ АПЕЛИРА ЗА НЕЗАБАВНО УВОЛНЕНИЕ. ПРОТИВОПОСТАВЕНАТА ПОДПИСКА ИМА САМО 220 ПОДМАЗВАЧИ (СТОТИНА 100 ПОДЧИНЕНИ ЧИНОВНИЦИ СЪС СЕМЕЙСТВАТА СИ ЗАВИСЯТ ОТ ТАЗИ ВЛАСТОВА ПОЗИЦИЯ ДАДЕНА БЕЗ КОНКУРС НА НЕКОМПЕТЕНТЕН СРЕДНИСТ И СЕ МАНИПУЛИРАТ МНОГО ЛЕСНО!). МИНИСТЪРЪТ НЯМА ПРАВО ДА ХАРИЗВА МОЗАЙКИТЕ НА КОНЦЕСИОНЕР ИЛИ "ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ" БЕЗ АКРЕДИТАЦИЯ.

Отговори
17 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?