71
Следвайте ни

Министър Минеков и кметът Здравко Димитров подписват меморандум за сграда на операта

viber icon

Министърът на културата Велислав Минеков ще подпише утре в Пловдив меморандум за създаване на сграда на Пловдивската опера. Това ще стана в 15 часа в къща „Иван Черноземски“ в Стария град.

Под меморандума подписи ще сложат служебният министър Велислав Минеков, кметът Здравко Димитров и инж. Любозар Фратев, който е в инициативния комитет на фондацията „Дом за Пловдивската опера“. 

Документът е начално стъпка от осъществяването на проекта. Меморандумът показва, че заинтересованите страни ще работят в посока създаването на сграда на операта. 

На 18 октомври тази година след среща с кмета Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на "около 30-40 милиона лева".

След подписването на документа министър Минеков ще гостува на фестивала "Дефиле на младото вино", който се провежда в къщи, ресторанти и хотели в Стария град.

Фондация „Дом за Пловдивската опера“ бе създадена на 4 април 2016 година. Преди това – през 2010 година бе събрана подписка от 22 000 будни пловдивчани, с което бе предотвратено закриването на пловдивската опера. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Етен

Етен

28.11.2021 | 13:58

Много съдии станаха не остана. човек които да не разбира от правосъдие . Казвват че докато няма приисъда човек е невинен . Ето например др. Рашков , Спецов НАП му направи проверка на имотите му и неце установил нарушения . А вие сте се хванали

Отговори
2 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.11.2021 | 21:07

Ако бутнат и партийния дом центърът ще добие завършен вид.

Отговори
2 4
Арх

Арх

27.11.2021 | 22:04

Разграден МегданЦентрал . . . имаше си елегантна застройка в стил баухаус преди комплексарят "засл. арх." Желязко Стойков БУБИ да бутне злобно КУДОГЛУ проектирано от баща му арх. Стойко Стойков за хотел = заради чудовищно преоразмерената Поща дето не е затрябвала никому след като нито телеграми, нито записи, нито колети, нито телефони, нито даже ПОЩИ там не правят, само оскубани гарги гнездят и няма кой да измете. Сега административната сграда поне подпира погледа с вертикала след продължителната хоризонтала на Главната. Като я бутнат бутач... пардон, г-да Бутателите ще им се отвори изглед през тежките прахоляци към планинскио склон и към стадата връщащи се от паша привечер. Кеф за чифликчията! "Олигархите" на Източна Румелия дотолкова умеят = да бутат че да стане доразградено

Отговори
3 3
майна

майна

27.11.2021 | 22:28

Във целия свят, пощите са традиция и символ на държавата. В цял свят технологиите ПЪРВО се внедряват първо там .. Само в Пловдив лапачите не разбират това и искат да ЛАПАТ ... колкото може повече .. Идва деня на истината, все някога ...

Отговори
3 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

28.11.2021 | 12:35

Изобщо не ми защитавай този псевдосоцнеобостъргач накичен с отвратителни климатици по цялата фасада. Най-голямата грозотия в целия център. Ако се бутне и се оправи концертната зала и се реставрират последните останали разкопки около пощата,площадът ще добие завършен вид. Да има какво още да се желае, защото именно пред партийния дом е много празно и пусто пространството, но заради това пространство имаме голяма пързалка, виенско колело и тн.

Отговори
2 1
Фигаро тук, Фигаро там

Фигаро тук, Фигаро там

27.11.2021 | 17:53

Дома на операта да се строи директно от държавата, че ако тези бандити дето ни управляват вече 15години я строят ще откраднат полувината от парите! Ще стане като Колодрума от 18мил.,60,мил!А този кмет, това чака като чакал на мърша!

Отговори
5 5
ТОТЕВ не само, а и ЗИКО стана за Народен СЪД!

ТОТЕВ не само, а и ЗИКО стана за Народен СЪД!

27.11.2021 | 17:15

Преведено на Език Свещен това значи, че "фондация" (агитка, ортак-частници бизнисменЦИ) под “предлог” че ГДК БОРИС ХРИСТОВ не е достатъчна за двата файтона ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ пловдивски операсти ТРЯБВАЛО да получат безплатно от СелСъвета централно теренче на което да си вдигнат свое собствено частно Доходно Здание. В което ПОД НАЕМ можело да настаняват всякакви опери, балети, оперети, симфониети, циркове, казина и боксови мачове = доколкото и докогато си ПЛАЩАТ НАЕМА. СВОБОДЕН наем, не "нормиран" както се казва, определен от Хазяина = “фондацията” Само дето се бави ПОДАРЪК-теренчето, та със залеза на РежимаБоБоТРИ =ГЕРБ= шансовете намаляват, та я да побързаме… Оглозгаха Града до кокала! ТОТЕВ бил най-хищният кмет ли? Фондацията не го надхитри него - ЗИКО баскетБОЛНИЯТ мозъклия е престъпникът за Народен Съд! Многохилядната подписка с която фондацията аргументира ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС е невалидна поради пет причини: 1.Подписите са събирани под мъглявото запитване “дали Пловдив да има опера?” което звучи общо, без да значи “дали подарявате терен на фондацията?” 2.Легитимиране индивидуално с адрес, ЕГН и т.н. на всеки подпис няма. Варненци и др., мн.др. – добре дошли! 3.Финансов ангажимент никой подписал не поема. 4.Капитал за постройката “фондацията” няма, а разчита на държавата, на общината, на данъкоплатците, на дарения, на заеми и подобни инструменти – за разлика от истинските западни благотворци, които действат с готови пари. 5.First = “Show me the money!” (В подобно Доходно Здание на Манастира Зограф / Атон долу до моста на малката главна дълги години се помещаваше пловдивската Окръжна болница. В удобна близост до Четвъртък Пазар, докато все още имахме Окръг и …селяни.)

Отговори
3 5
Заглавието пропуска: Меморандумът бил "ТРИСТРАНЕН" = защо?

Заглавието пропуска: Меморандумът бил "ТРИСТРАНЕН" = защо?

27.11.2021 | 19:44

Градски Дом на Културата ГДК “Горис Христов” не случайно е наименуван на ОПЕРЕН ПЕВЕЦ. Правен, преправян, подобряван многократно скъпо и прескъпо по размер е предостатъчен за ЗАТВОРЕНА Опера, елитарна, кадифени завеси и плюшени седалки, акустика и БелКанто без микрофони и усилватели, без “кебапче на клечка с биричка на теферич сред комарите”. За ПЛАТЕЖОСПОСОБНАТА пловдивска публика размерът е предостатъчен даже и ако Държавата продължава да им плаща заплатите = което всъщност е било предмет на подписката (дали да останат на самоиздръжка както по света са оперните трупи или на заплата без приходи от билети). Нова сграда под предлог за обществена ПОЛЗА наистина както Колодрум, Велодром, Хиподром, Цирк, Влакче до Альоша представлява прозрачна далавера. Стига!

Отговори
4 2
Арх

Арх

27.11.2021 | 21:46

Точно така. Важно е частниците да си построят доходното здание ама без да се охарчат да си купят парцел = подарък желаят. Пък после каквото носи най-много пари. Едва ли ще са оперни представления при тая осиромашала публика.

Отговори
4 2
ТРИстранен меморандум ли? "...ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ..."???

ТРИстранен меморандум ли? "...ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ..."???

28.11.2021 | 16:44

“Двама се карат = ТРЕТИЯТ печели” както казват, в случая двама се надлъгват (Министерството със заплатите и Общината) за да може “фондация” да цуне безплатно теренче вместо да си купи парцел. 1.Самата идея “меморандум” няма правна, законна, задължителна сила. Хороскоп, един вид. Зико като отиде на бунището както Тотев = неговият подпис никого не задължава. 2.ТРИ страни тези преговори нямат. Те са между Работодателя Министър който плаща държавни чиновнически заплати на свободни артисти, вместо да ги остави на самоиздръжка, както са оперните трупи по света – и Общината. ТРЕТА стране с кроежи за далавери няма място.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?