46

Министър Караджов сложи край на сагата с пловдивските ПУП-ове СНИМКИ

Няма пречки Община Пловдив да процедира подробните устройствени планове (ПУП) - това заяви на пресконференцията в областната управа министърът на регионалното развитие и вицепремиер Гроздан Караджов. Той обясни защо се разминават неговия и на заместника му отговори по повод на запитванията на общинските съветници от "Демократична България" и Община Пловдив. 

Ситуацията, представена от съветниците от "Демократична България", не е пълна, затова министърът беше дал становище, че не бива общината да разрешава промяна на ПУП-овете. Отговорът на зам.-министъра Стефан Аспарухов е с обратен знак, че плановете се допускат при определени условия. 

И в двата случая сме посочили при какви условия могат да се изменят ПУП-овете, затова не смятам ,че становищата са противоречиви, каза министърът. Той подчерта, че общинският съвет е органът, който взима решения за плановете.

Представителите на бизнеса начело с Илиян Филипов и депутатът от ИТН Тошко Йорданов също присъстваха на брифинга. "Единствената оставка, която искаме, е на транспортния министър Николай Събев, защото досега не е решил нито един от проблемите на транспорта", каза Илиян Филипов, представител на бизнеса. Той видимо остана доволен от срещата с министъра за разлика от Йордан Иванов, който изглеждаше посърнал.

"Представителите на бизнеса бяха подразнени от думите ми, че нося отговорност пред министър - председател. Затова сега искам да кажа, че нося отговорност пред всеки гражданин на Пловдив", разясни предишното си изявление Йордан Иванов.

Гроздан Караджов подчерта, че разговорът, проведен с бизнеса, е бил конструктивен. За плановете, разбунили духовете, обясни, че становището му е било дадено в отговор на запитването на общинските съветници от ДБ. "В него се казва, че при неизпълнени изисквания на чл. 133 от ЗУТ няма как да се процедират нови подробни устройствени планове. ", припомни министърът.

И продължи: "В запитването на общинските съветници от Демократична България се казва, че с решение на Екологичния съвет на РИОСВ е върнат за преработване докладът за екологична оценка по проекта на изменение на Общия устройствен план на Пловдив. В същото писмо се твърди, че в хода на процедурата по изменението на ОУП пред общинските съветници се представят десетки проекти за разрешаване на ПУП-ове, за чиито параметри няма да бъдат съобразени с изискуемите промени по доклада за екологичната оценка. При така формулиран въпроса наистина няма как да се процедират нови ПУП-ове".

Министърът посочи, че с цел да не се спъва строителството и плановете на граждани и бизнеса е предвиден ред,, че ако се изпълнят две комулативни условия, може да се процедират нови ПУП-ове. Първото условие е проектът за изменение на ОУП да е разгледан от Експертния съвет на Пловдив /ЕСУТ/. Второто е проектът на ПУП да отговаря на предвижданията в измененията на ОУП. 

Запитването, изпратено до МРРБ от община Пловдив, стана причината за обрата в позициите на министерството за ПУП-овете. 

В писмото до МРРБ главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов е попитал как се процедира, ако проектът за изменение на ОУП е разгледан от ЕСУТ и ако проектът на ПУП отговаря на предвижданията на изменението на ОУП.

"Ако и двете условия са изпълнени, органът, който е компетентен да допусне изработването на нови ПУП, е Общинският съвет.Министърът на регионалното развитие и благоустройството няма правомощия нито да тълкува закона, нито да издава задължителни предписания", каза още министър Караджов.

И допълни: "Най-важното послание което отправям е,, че няма пречки да се процедират подробни устройствени планове, стига Общинският съвет да реши това. И няма пречки да се развива строителният бизнес в Пловдив".

Гроздан Караджов и областният управител Йордан Иванов слязоха при протестиращите, които през цялото време викаха "Оставка" пред сградата. Хората на протеста посрещната добрата новина с викове "Браво!".

снимки: Валентина Биларева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Честито

Честито

10.05.2022 | 18:12

Честито драги съграждани това се вика убождане отзат по харвардски наместете си удобно кочана в дивия и чакайте благозенствието дето ви обещаха

Отговори
3 0
Къде

Къде

10.05.2022 | 18:06

Къде е Асан Костов малкия слон от странджа планина от спаси пловдив и секретарките Андрееви за решат проблема по ПУП МУП ЗУТ ТОЛУП и т.н.

Отговори
1 0
Ончо

Ончо

10.05.2022 | 18:10

Асен Костов и Данчо областния сънуват постове и двамата са ду пе и га щи размер хххххл

Отговори
2 1
Еко Логов

Еко Логов

10.05.2022 | 13:04

Тези инфантилни министри у управници не разбраха ли, че с терористи не се преговаря! Заради пустия кокал на власта са готови да унищожат вековният ни град и да го бетонират така, че после поколенията ни да страдат! Унищожиха, тролеите, уножиха зелените площи и сега вече тотално превърнаха града в бетонирана пустиня,без кислород и чист въздух! Оставка Мутро продажници!

Отговори
17 4
222

222

10.05.2022 | 12:43

младото дебил-е наречено областен управител, подобно на младото наркоманче наско-кулнурата, няма да разбере скоро какви са му задълженията. Хората по света първо си подготвят администрациа тогава я назначават, а не ги събират от улиците

Отговори
12 3
А сега

А сега

10.05.2022 | 12:04

Кой ще търси отговорност на Данчо за върнатите решения? А на съветниците от ДБ за "непълната" информация?

Отговори
15 7
Данчо,Данчо....нямаш топки да станеш кмет

Данчо,Данчо....нямаш топки да станеш кмет

10.05.2022 | 11:59

Вкараха ги в схемата.Вкараха ги в лапачката.Това е.

Отговори
18 5
Пак и пак и пак

Пак и пак и пак

10.05.2022 | 11:44

Пак и пак Филипов Завъртя Задницата

Отговори
14 0
гражданин

гражданин

10.05.2022 | 11:42

то бива бива сценарии, театрър, постановки и драматургии.....всяка власт ни прави на маймуни и се нагажда според парите на дпс

Отговори
18 2
Питам

Питам

10.05.2022 | 11:30

Защо по времето на Борисов беше позволено на протестиращи да блокират кръстовища а сига не е?!

Отговори
12 8
Батко

Батко

10.05.2022 | 12:08

Сега къде е забранено, аз арестуван протестиращ не виждам :D

Отговори
5 0
ИТН

ИТН

10.05.2022 | 11:28

Каква поредна "драма". Министър на Слави за пореден път изпира хора, свързани с ДПС и ГЕРБ.

Отговори
14 1
Яшара

Яшара

10.05.2022 | 11:40

Слави е наше момче

Отговори
7 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?