49

Мини Шишеяд дава шанс на отпадъците за втори живот

Дома на културата „Борис Христов” се сдоби с мини Шишеяд, с помощта на който пластмасови бутилки ще имат шанс да бъдат рециклирани и да изживеят втори живот под съвсем различна форма.

Шишеядът е поставен точно до пейката, направена изцяло от рециклирана пластмаса, с което екипът на Дома на културата подкрепя идеята, че ако, ако използваме отпадъците правилно, те могат да ни послужат отново .

Шишеядът е размер “мини” и се намира на площадката пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив. Арт инсталацията е от най-новите модели на класическия Шишеяд, създаден по идея на сдружение BG Бъди активен. Шишеядът ще събира пластмасови бутилки, като неговите "осиновители" от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив ще осигурят регулярното му поддържане и предаване на събраното количество за рециклиране.

През годините, екипът на Дома на културата често подкрепя инициативи, свързани с опазването на околната среда, разделното събиране и рециклиране. Това е една от първите институции, които постави кошчета за разделно събиране на входа и във фоайетата на сградата, а през 2019-та се сдоби и със специалната градска мебел, а именно пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса.

„Считам, че за да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение хората да имат възможност да изхвърлят разделно своите отпадъци, затова  трябва да има осигурени условия за целта. Шишеядите са симпатични, атрактивни и по забавен начин провокират интереса на младите хора  и желанието им да бъдат активни участници в опазването на околната среда, чрез разделно събиране на отпадъците“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

“Събраното количество пластмасови бутилки  могат да се превърнат в продукти за бита като дрехи, рани­ци, килими и дори нови бутилки. Демонстрирайки нуждата от шанса за втори живот на отпадъците, призоваваме към лична отговорност, както и към ангажираност на обществото като цяло за съдбата на отпадъците. Рециклиране на отпадъците е пример за това как можем да постигнем промяна в заобикалящата ни среда“, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен.

Поставянето на Шишеядът е част от дейностите на кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” на сдружение BG Бъди активен, с която се обединяват институции, организации, бизнес и граждани зад идеята за нуждата от повишаване нивата на рециклиране и разделно събиране. А това би станало най-ефективно чрез използването на различни и нестандартни решения в посока промяна на нагласите на гражданите и подобряване на инфраструктурата от страна на общинските администрации.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
А КВО

А КВО

15.08.2023 | 19:29

ЩЕ СЕ ГОРИ В ТЕЦОВЕТЕ? ВЪГЛИЩА НЕМА И СА СКЪПИ :)

Отговори
0 0
Булекопак

Булекопак

15.08.2023 | 15:17

Дано само не ги събират като фирма Булекопак, която прави такова събиране, че могат да откажат от добри намерения и най-големият екоактивист

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?