Следвайте ни

Милиони на вятъра: Бивш царски министър се специализира в акция "Чисти брегове"

viber icon

През пролетта на 2005 година Общината плати близо 4 милиона за почистването на бреговете на Марица в границите на Пловдив. Тогава още нямаше специална бригада към „Градини и паркове” и парите трябваше да се броят на всеки няколко години. През август същата година наводненията вдигнаха нивото на реката до последния ред от камъните на сухата зидария край брега. Следващото почистване на реката се превърна в медиен сериал. На 8 септември 2009-а бе обявено, че фирмата на бившия зам.-министър Димитър Пейчев - „Тракия Редки метали”, ще почиства коритото на реката в консорциум с малки партньори.

Поръчката обхващаше 10 километра от течението на реката в границите на община Пловдив. Милионите трябваше да дойдат от правителството като компенсация за приемането на 100 000 бали софийски боклук. Финансовият министър Симеон Дянков обаче преведе само 800 хиляди лева от сумата. Изборът на фирма изпълнител се проведе след два конкурса. 

Първият се провали заради пропуски в документацията на участниците. При втория двама от тях „смаяха” кмета Славчо Атанасов с оферти за по над 6 милиона лева. Едната от фирмите - „Тракия РМ” на Димитър Пейчев, склони да сече срещу 4,3 милиона. Тя обеща да вкара в действие 80 тежки машини и около 100 работници, които за 4 месеца да почистят брега. Две години преди това същата фирма оправи Марица от Железния мост до вливането на река Първенецка за 1,7 милиона.

Одисеята около почистването продължи през цялата 2010 година. През това време Пловдив чакаше милионите за балите от Симеон Дянков и министъра на екологията Евдокия Манева. Докато парите дойдат, джунглата стана непроходима. По къщи и дворове плъзнаха змии и плъхове. Фирмата на бившия зам.-министър намали сумата с 10% и обеща да почисти реката от моста на ВИХВП до източния край на града за 2,6 милиона. В началото на 2011-а Пейчев съобщи, че е готов да изтегли кредит от две банки и да почисти реката с тях. „Аз съм пловдивчанин, това е моят град и ако не се изчисти гората, ще стане беля”, каза той.  

Бившият зам.-министър поиска Общината да плати само ДДС плюс осигуровките на работниците. И каза, че се надява да му се плати дължимото до края на годината. Иначе щял да си го изиска със съд. „Като няма пари - има патриотизъм”, каза зам.-кметът Александър Долев и обеща Общината да е изрядна.

След голямата сеч Димитър Пейчев заведе дело срещу Общината, в което твърдеше, че тя му дължи още 458 хиляди лева за допълнителни дейности. Загуби го през март 2016-а. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?