Следвайте ни

Местните превозвачи пас за скок на цените

Няма как да искаме увеличение в тази криза, твърдят фирмите

viber icon

Цените на билети и карти в градския транспорт в Пловдив се запазват, поне на този етап, докато трае пандемията. Местните фирми засега нямат намерение да искат увеличение, както оповестиха вчера от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В „Хеброс бус”, която вози пътници в областта и в страната, не е обсъждано поскъпване на билетите нито за междуградските  линии, нито за вътрешните  в Пловдив. „Темата само се коментира, тъй като ситуацията е много тежка. Пътниците  рязко намаляха с въвеждането на извънредните мерки през миналата пролет. По градските линии в Пловдив имаме около 40% спад, а по междуградските маршрути е още по-страшно, въпреки че съм орязал много от автобусите, за да не вървят празни”, обясни за „Марица” управителят на фирмата инж. Веселин Дошков.

Шефът на „Хеброс бус” подчерта, че в края на миналата година превозвачите от цялата страна са издействали от държавата допълнителни субсидии за общо 9 млн. лева. Но от Община Пловдив няма никаква реакция по повод на искането на фирмите да се плащат за пределните разходи на километър, както е заложено в договорите. Заради неспазването на тази клауза ми дължат вече близо 6 млн. лева, което се отразява и на услугата, отбеляза инж. Дошков.

„В тази криза как да вдигаме цените?”, риторично попита  и Петко Ангелов, чиито фирми  „Автобусни превози”и „Меритранс” возят пътници в  Пловдив. Рейсовете по цял ден, извън пиковите часове, вървят полупразни, обясни той.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров увери наскоро, че цените на градския транспорт се запазват - един лев за билет, 16 лева на месец за преференциални карти и 50 лева за абонаментни. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Панде Мов

Панде Мов

13.01.2021 | 08:23

Ще мълчат, защото ако много мъркат някой ще им извади кирливите ризи, как с години с фалшиви справки са крали от субсидиите и компенсациите! Така, че да мълчат и да си дялкат 9мил.тихомълком и приказката да продължи!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?