Следвайте ни

Местни играчи и консорциум в битка за 16 млн. по водния цикъл

viber icon

Поръчката на Община Пловдив предвижда подмяна на водопровод и преасфалтиране на бул. "Дунав" 

Пет оферти  са внесени в Община Пловдив  за подмяна на  магистрален водопровод  със сградни отклонения  и  на канализация на бул. "Дунав" и Брезовско шосе до Северен обходен канал.  Обществената поръчка е на стойност  16 823 536 лв. без ДДС,  или  близо 20 млн. лева с включен данък, и ще се изпълнява по проекта за воден цикъл, финансиран по оперативна програма „Околна среда“, и  е на обща стойност 115 милиона, като част от средствата се поемат от бюджета. От вчера тръжната комисия  в Община  Пловдив започна да разглежда  документите.

Кандидатите са с опит в строителството и са познати  в Пловдив. В списъка е "Драгиев и ко", която в момента строи подлез "Модър - Царевец". За поръчката играе и "Запрянови - 03", която изгражда детска градина в "Кючук Париж" и се съди с Община Пловдив заради неразплатени дейности по изграждането на злополучния зоопарк. Другите кандидати са ПИМК, която с ударни темпове  работи на  стадион "Христо Ботев", и  ИСА - 2000 , известна с разширението на Асеновградско шосе, където  прави и  локалните платна.  Оферта е подадена и от ДЗЗД "Аква билд - Дунав".

Смяната на ВиК мрежата в участъка от  2,7 км трябва да бъде завършена  в срок  не по-дълъг от 457 дни. Това означава, че   двата булеварда ще бъдат разкопавани в продължение на една година и три месеца.  Избраният изпълнител  е длъжен да започне строително-монтажните работи до три дни, след като  подпише договор, а също така  да подготви плана за временната организация на движението. В Община Пловдив се надяват, че на търга ще бъдат предложени по-кратки срокове и по-ниска цена. 

Освен ВиК мрежата на бул. "Дунав" ще бъде подменена и асфалтовата настилка, която отдавна се нуждае от ремонт. От Община Пловдив обещават, че ще бъдат преасфалтирани изцяло и двата булеварда, а не само  на места, където настилката се разкопава. 

Тръжните условия са  завишени, за да се  гарантира, че строителите ще изпълнят качествено и в срок поръчката. От  кандидатите се изисква  да са реализирали минимален общ оборот в размер на 30 млн. лева в три поредни години и да представят документи, че в последните  пет години  са изпълнявали  ново строителство  или основен ремонт  и  реконструкция на магистрални водопроводи и главни канализационни колектори в урбанизирани територии с обща дължина 2,5 км. 

 За изпълнението на поръчката е необходимо участниците да притежават валидна застраховка „Професионална отговорност“ минимум  400 000  лева на работник. В тръжната документация поименно се представя и кои експерти ще работят по изпълнението на проекта. Преди подписването на договора  се внася гаранция  в размер на 4% от стойността  му без  ДДС. Ако срокът за изпълнението е забавен, на строителя ще се начислява неустойка в размер на  0,5% от цената за съответната дейност за всеки ден.

По закон тръжната комисия трябва да класира офертите в срок до шест месеца. 

По проекта за воден цикъл вече се изпълняват ремонтите на водопровод и канализация и рехабилитацията на главния колектор в район "Северен". 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?