2374

Местната власт в окото на бурята. Стари и нови играчи в битка за седемте стола

Предизборната треска вещае трудна година за Пловдив

Бурна и наситена с много напрежение се очертава за управлението на Пловдив новата 2023 година. Метежната политическа ситуация в страната - всеки срещу всеки и всички срещу ГЕРБ, превръща  в мишена местната власт под тепетата,  доминирана вече 12 години от партията на Бойко Борисов. Колкото повече наближават изборите за кмет и Общински съвет, толкова по-оглушителна ще е канонадата срещу  управляващите от страна на опозиционни партии, граждански сдружения, инициативни комитети. А и вероятно преди местния вот да има извънредни избори за парламент, което означава, че

2023-та ще я караме в перманентна предизборна треска.

Екипът на кмета Здравко Димитров още в края на миналата година попадна  в окото на бурята с редица проекти и решения, предизвикали протести и яростни дебати. Със същия висок градус на напрежението стартира и новата година. В дневния ред на местната власт в Пловдив през януари вече са наредени  горещите теми от лани - запазването на парка до Гребния канал с оглед придобиване на частните имоти, инвестиционното намерение на МБАЛ „Св. Каридад“ спрямо Белодробна болница, акциите на Община Варна в „Пълдин туринвест“, дилемата  дали парите от бастисания пробив до Водната палата да се пренасочат за Дондуковата градина и зоопарка, или да се търси друг подходящ обект за 10 млн. лева инвестиции, осигурени  чрез нисколихвен заем по ОП „Региони в растеж“. Тепърва предстои подготовка, обсъждане и отново спорове за градския бюджет, около който винаги се кръстосват много интереси.

Всяка от точките в така очерталия се дневен ред е потенциално взривоопасна най-вече заради повишения предизборен адреналин.

В местния парламент, съставен от 51 съветници, има представители на 11 партии и коалиции - ГЕРБ (17 мандата), БСП (7), "Кауза България" (5), "Съюз за Пловдив" (4), "Демократична  България" (4) ЗС „Александър  Стамболийски“ (5), ВМРО-БНД (4) НФСБ (1), "Ние, гражданите" (1) Воля (1), ДПС (1 плюс нечленуващия в партия Слави Георгиев).

При такава фрагментарност в Общинския съвет, от чиито решения зависят действията на кметския екип, трудно се постига съгласие. Въпреки това  в началото на мандата се сформира  мнозинство от 30-32 съветници начело с ГЕРБ и с участието на "Кауза България", ЗС „Александър Стамболийски“, "Съюз за Пловдив", отчасти ВМРО. Много скоро обаче се оказа, че коалицията е крехка заради двуполюсния модел, разцепил ГЕРБ на хората на настоящия кмет Здравко Димитров и неговия предшественик Иван Тотев, оторизиран да ръководи местната структура. Следвайки указания на партийната централа, съветниците на ГЕРБ бламираха проекта на Зико за пробива до Водната палата и одобриха съдружието на Община Варна в „Пълдин туринвест“, въпреки предложението на кмета да не се дава съгласие.

Пукнатината в отношенията между съветниците на ГЕРБ и кметския екип

започна да се задълбочава с наближаването на края на мандата и особено след като Бойко Борисов обяви, че Здравко Димитров няма да е кандидат за кмет на предстоящите избори. Предполага се, че през останалите 10 месеца местното ръководство и активът на ГЕРБ ще търсят начини да се разграничат от администрацията за нерешените проблеми на града, за да спечелят повече гласове.

Но от тези вътрешнопартийни междуособици ГЕРБ по-скоро ще загуби наесен част от 17-те си мандата, защото всяко разцепление разколебава доверието на хората и не носи ползи. Подобни вътрешни сътресения претърпя и БСП. Втората по големина група в Общинския съвет се преименува в "Автентична лява БСП", демонстрирайки твърдото си несъгласие с политиката на соцлидера Корнелия Нинова.

Още няколко промени претърпя съставът на Общинския съвет. Блокът на патриотите се раздели на ВМРО и НФСБ, като Костадин Гаров остана сам в полето воин, а предприемачът Владимир Кисьов пристана на групата на ВМРО, изоставяйки "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева.

Всички 11-те партии и коалиции

искат да преброят наесен повече пилци в своя двор

и сигурно ще впрегнат в тази си кауза целия арсенал, използвайки всякакви средства. Едва ли обаче след изборите ще видим същия състав на старейшините в залата на ул. „Авксентий Велешки“ 20. Към управлението на Пловдив са се устремили нови партии начело с "Продължаваме промяната", ИТН, "Български възход", КОД. "Демократична България" е заредена с неудържим хъс и амбиция да увеличи най-малко двойно четирите си мандата.  А и тепърва на арената ще се появяват нови играчи за участие в местната власт.

Дано тази кипяща енергия да сътвори чудото - перфектно управление на Пловдив.

Спор как да се похарчат парите от пробива до Водната палата

Община Пловдив организира обществено обсъждане с граждани на 11 януари къде да инвестира 10 млн. лева, които бяха заложени в договора за нисколихвен заем за пробива до Водната палата.

Администрацията предлага да се обсъдят два проекта. Първият е за реконструкция и модернизация на зоокъта, я вторият е за Дондуковата градина до Дома на младоженците, както „Марица“ вече писа.

За довършването на зоопарка са нужни още 5,7 млн. лева според сметките, изготвени от Общината.  През 2014 г. строежът на  зоологическата градина стартира с цена 4,6 млн. лева, но беше спрян заради прокурорско разследване и обвинение за злоупотреби при провеждане на обществената поръчка. Виновни не бяха установени. Парите бяха платени за строително-монтажни работи на изпълнителя - фирма „Запрянови-03“. Част от сумата от фирмата спечелиха със съдебен иск. Преди три години договорът беше прекратен, но друг изпълнител и досега няма. В зоокъта се гледат само десетина маймунки, оставени в Пловдив, след като през 2008 г. със заповед на МОСВ той беше затворен, защото не отговаряше на санитарните норми за защита на животните.

Вече шест години зоопаркът, изграден на 90%, е под ключ и според зам.-кмета Пламен Райчев на обекта са настъпили необратими щети, а и клетките не отговарят на новите нормативи. По тази причина администрацията възложи проект на старозагорски колектив, който да послужи за довършване на злополучното начинание. Обявяването на процедурата за избор на изпълнител и финализирането <210> ще отнеме най-малко половин година, ако не се обжалва.

За Дондуковата градина са необходими 4,5 млн. лева, според разчетите на Общината. В район „Централен“ е подготвен проект, който е съгласуван с НИНКН, издадено е строително разрешение и е избран изпълнител. Това е най-старият парк в Пловдив, проектиран от Люсиен Шевалас, но за съжаление, е в плачевно състояние. 

Обсъждането ще се проведе в сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки“ 20 от 10 часа. Не е изключено при повишена гражданска активност да има други идеи за финансиране със средствата от заема. 

Стари и нови играчи в надпревара за седемте кметски стола

Жестока надпревара се задава сред активистите на партии и коалиции за възловите позиции в управлението на Пловдив. На местните избори в края на октомври или началото на ноември освен градоначалник пловдивчани ще избират кметове на шестте района и 51 общински съветници. Местният вот в градовете с районно деление е 3 в 1, освен ако тогава не се наложи да гласуваме и за Народно събрание.

Към този момент нито една политическа сила няма яснота с кои кандидати ще превзема властта в града. Практиката показва, че към кметския стол се втурват около 20 претенденти, толкова обикновено са и формациите, заявили листи за местния парламент. В ГЕРБ  засега се знае, че за новия мандат ще се търси нов фаворит, за който право на номинации ще има местната централа, но решаващата дума е на Бойко Борисов.

В общественото пространство той подхвърли името на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров, но сред актива се спряга и това на кмета на „Централен“ Георги Стаменов. Според някои прогнози самият Иван Тотев има амбиции към кабинета на пл. "Ст. Стамболов" 1, но той отрича, макар че в политиката няма сигурни неща.

БСП ще играе вероятно с партийния лидер в Пловдив и депутат Иван Петков - Бебето. "Продължаваме промяната" и ДБ се чудят дали да не се явят с общ кандидат, като един от вероятните ще е бившият областен управител и народен представител Йордан Иванов.

За участие в местното управление ще се бори и лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Под въпрос е дали Славчо Атанасов, който напоследък загърби активната политика, ще се пробва пак в битката за кметския пост. На балотажа през 2019 г. Зико спечели срещу Славчо с резултат 57 на 38 на сто. Здравко Димитров беше подкрепен от ГЕРБ, Славчо Атанасов - от НФСБ и ВМРО.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Тошко

Тошко

08.01.2023 | 16:59

Дани Каназирева!

Отговори
1 0
Ами

Ами

03.01.2023 | 20:20

ПП и ДБ издигнат ли Данчо Областния, това ще е следващия кмет.

Отговори
5 6
Да се пренасочат парите за Зоологическа градина.Срамота е вторият по

Да се пренасочат парите за Зоологическа градина.Срамота е вторият по

03.01.2023 | 09:46

Големина град да няма Зоо.Децата ни и гражданите имат право на такъв хубав кът за отдих,както е в Стара Загора.

Отговори
8 3
ПКП

ПКП

03.01.2023 | 14:20

Как да няма ЗОО, ми що не ги закарахте децата в Общинския съвет, ми там са Орел, Рак, Шука, Патагонска Дана, Тигъра Тотев, само го няма вълкът от Банкя ама той вече е стар и изнемощял и го боли минискуса и не "мой да оди пеш"!

Отговори
11 3
инж. Конарев

инж. Конарев

03.01.2023 | 09:44

Най-добре е да връщаме Славчо Атанасов като кмет тази есен и да се свършва с издевателството на Герб над Пловдив. Така или иначе два пъти го "биха" с тотални изборни измами. А и човекът за един мандат направи повече отколкото Мамин и Здравко взети заедно. Само кражби при тях.

Отговори
11 8
Deutsch

Deutsch

03.01.2023 | 09:09

Е така ще продължава докато гласуваме за разни лица, а не за програми. За съжаление, като прочетох уставите на сегашните водещи партии, открих, че са написани неграмотно и нелогично и никоя не ги спазва. Предполагам и с програмите ще е така

Отговори
11 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?