Следвайте ни

Местната власт също да поеме своята отговорност, за да се справим с критичната ситуация

viber icon

Община Пловдив да помага на държавата в критичната ситуация с недостига на легла  за лечение на COVID-19  - за това отново призова днес  председателят на Областния кризисен щаб и областен управител Дани Каназирева. 

„Знам, че  е много по-лесно  цялата отговорност да бъде концентрирана в  Областния  щаб, но има редица и други институции, ангажирани с пряко участие при прилагане на мерки срещу разпространение на коронавируса.  Изключително важни са и общинските структури. Всяко ръководство и всеки от нас трябва да поеме своята отговорност”, подчерта Каназирева.

Тя напомни, че  от началото на пандемията  пловдивският Областен щаб изпреварва всички области в страната с предприетите мерки. 

„Първо в Пловдив и областта държавните  и частните  болници започнаха  наравно  да обслужват болни от Covid-19. Първо  тук бяха открити денонощни консултативни кабинети. След затваряне на денонощните заведения първо  при нас  се наложиха ограничения на работното време на всички останали заведения за обществено хранене и се въведе още една мярка -  забрана за неполънолетните деца да посещават търговски молове  без придружител, за да избегнем  събиране на групи. Първо ние започнахме да командироваме медицински екипи в интензивните отделения в болници, за да оставим така наречените „чисти“  интензивни отделения за пациенти с други заболявания. Първо в Пловдив и областта открихме  повече легла за лечение на коронавирус дори в сравнение със столицата.  Първи  въведохме онлайн система в реално време , за да  има възможност   болниците, РЗИ – Пловдив и Областния щаб да разполагат своевременно   с  актуална информация  за  заетите и свободни легла. Първо в Пловдив се изработи график за посещение в големите магазини, за да се ограничи струпване на хората“, изброи председателят на Областния щаб. 

Дани Каназирева счита, че  са предприети достатъчно мерки, но ако всеки от гражданите не спазва основните мерки  – да избягваме масови мероприятия, да носим маски, когато общуваме, задължителната дезинфекция и личната  хигиена, каквато мярка и да се наложи, няма да има резултат. 

Областният управител  категорично е против затваряне на бизнеса, защото икономически нито държавата, нито гражданите ще издържат.  

„Рязкото увеличение на положителните тестове  започна с началото на учебната година.  Но ясно трябва да заявя, че като председател на Областния щаб съм лишена  от провомощията да разрешавам или да забранявам присъственото обучение в училищата. Тази мярка се въвежда след съгласуване с министъра на образованието“, обясни Каназирева. 

Усилията на Областния щаб са насочени основно към здравната система, защото тя е на ръба. Общинският съвет – Пловдив е принципал на МБАЛ „Св. Мина“, затова областният управител се обърна към съветниците да поемат отговорността за създаване на специален фонд, който финансово да помогне на  общинското  лечебно заведение. 

В МБАЛ „Св. Мина“ са разкрити 30 легла, а с преструктурирането на болницата  ще станат 150. 

„Няма как всички други  институции да поемат отговорност, а Общинският съвет – Пловдив  като принципал на  болницата  да стои  настрани. Областният щаб  не  може  да се справи с разпространението на COVID – 19, ако нямаме подкрепата на всяка една друга институция, включително и на органите на местната власт.  Аз никога не съм бягала от  отговорността, но  всеки трябва да поеме своята тежест и да бъдем солидарни,  защото заедно като общество ще се справим с тежката криза  много по-успешно“, коментира Дани Каназирева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Боко е името на моето куче

Боко е името на моето куче

07.11.2020 | 22:11

Боко А кой ти каза че болните се увеличават Ти на тоя Боко Боклуков.верваш ли му Тоя същия ако ти каже да се хвърлиш с главата напред от хотелчето на Гергов Петербурга би ли го направил.Вероятно НЕ Тогава как вярваш на нещо че някой си казал или бил писъл.Глава и собствена мисъл ти нямаш ли Или имаш кратуна на раменете си

Отговори
1 2
Галчев

Галчев

07.11.2020 | 18:36

На тая само легла и спални и са в главата

Отговори
7 1
Ццц

Ццц

07.11.2020 | 17:59

Дане, тая работа не е като оная, тук акъл трябва. Каквото и да сте захванали нищо не сте довършили. Аман от ще, ще, ще. Вижте тротоарите, две плочки на едно мнение няма и то по центъра, а около центъра и плочки няма. Европейска столица, дрън, дрън. А по повод Ковид направо абдикирахте, никакви ви няма.

Отговори
6 1
С.елянка

С.елянка

07.11.2020 | 14:09

Дане,хич те няма г.лаво п.роста! Непрекъснато нови и нови болни! Ти на това мерки ли му викаш? Само си пишеш активи на гърба на Пловдив! Къде е кмета? Що само ти се ветрееш? Най-добре е да си ходиш!

Отговори
10 1
Е  хубаво  де

Е хубаво де

07.11.2020 | 20:45

Мерки няма защото те са за учени хора. А сега ни се поднасят само теглилки. Защото сме свикнали да си теглим.

Отговори
4 3
Боко

Боко

07.11.2020 | 14:04

Нищо не правиш за Пловдив! Болните всеки ден стават все повече! Значи мерките ти са нулеви! Не дрънкай п.ростотии.Ти повече от това не можеш. Дано се намери някой знаещ. А ти пазиш заведенията,щото някой ти п ълни гушата. Всеки що годе умен човек знае,че те са развъдника на вируса. Страх те е за топлото местенце. Не те искаме, защото не ставаш!

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?