Следвайте ни

Месопустна задушница е! Почитаме починалите близки СНИМКИ

viber icon

Траурните паркове в Пловдив са подготвени за Задушница. Служители на МВР и Общинска охрана ще пазят реда, а от КАТ ще контролират паркирането. Хората с увреждания могат да се придвижат с леки коли до гробовете по алеите  в големите паркове. 

 

Голяма Задушница е днес! Наричат я още Месопустна или Задушница преди Великия пост.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името “Задушница” показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Траурните паркове в Пловдив са подготвени за Задушница, увери директорът на „Траурна дейност” Коста Попов. Починалите се почитат  днес според християнската традиция, а  доста хора още вчера  сутринта се наредиха в църквите на гробищата за свещи, почистиха гробовете и  се поклониха пред паметта на близките.  Добре е, че гражданите се стараят да спазват мерките и да не се струпват  на самия ден в траурните паркове, коментира директорът на общинското предприятие.

 

На всички гробища  има вода  заради топлото време за разлика от предишните години, когато  чешмите пускаха в края на март.  Сухите клони са окастрени, алеите са почистени, има достатъчно кошчета и контейнери за отпадъци.

Дежурни екипи от предприятието  ще има във всички паркове. Служители на МВР и Общинска охрана ще пазят реда, а  на КАТ  ще контролират паркирането. Хората, които трудно изминават по-дългите разстояния, могат да се придвижат с леки коли до гробовете по алеите  в големите паркове.  

Рогошките гробища вече се простират върху над 500 декара с 54 000 гроба. В бюджета на община Пловдив  за 2021 г. са предвидени средства  за  разширение на траурните паркове „Север”, в Коматево и Прослав чрез изкупуване на частни ниви в съседство.

Какво се прави на Голяма Задушница

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.

 

Допълнителен градски транспорт на Задушница в Пловдив 

Заради Голяма задушница Община Пловдив пуска днес допълнителни автобуси по 6 линии на градския транспорт, информират от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

С делнично маршрутно разписание работят автобусни линии №7, 11, 25, 27, 36 и 66. По линия №27 автобусите се движат до Рогошките гробища, а от 07:00 до 18:00 ч. оттам ще минават и автобусите по линия №25.  

Снимки Наташа Манева

 

Задушницата е ден важен. Ден за душите

"Задушница", И. Мърквичка, 1890

Утре е Голяма Задушница щерко. Дай още сега житото да си сварим. Иди, донеси го, а с него и яйцата, и сиренето вземи от долапа! Аз пък, брашното за хляба ще почна да пресявам. Добре трябва за утре да се приготвим, че Задушницата е ден важен. Ден за душите. За душите на тези, дето са си отишли, пък и за нашите също. Голямата Задушница, щерко, винаги е съботата срещу Неделя Месопустна. В тоя ден с душите на нашите починали близки трябва да се видим. Да им поговорим, да ги нахраним, да ги успокоим. Душата си е жива, щерко ... Смъртта е продължителен сън и почивка. Не случайно се казва "заспал вечния си сън" и "починал". Една душа всичко си може, и да се движи, и да лети, и да помирише хубава храна. Обича светлината, затуй свещички ще запалим. Душите идват от оня свят, щерко, посещават нас - живите, и пак си отиват. Проверяват ни, напътстват ни, така де, около нас си витаят. Ти помни едно, на голям празник винаги и за "добрите гости" храна и вода да оставяш. Иначе, те си имат свой свят и свой живот. На оня свят душата като стигне, не е сама, дружина си има, все души като нея. Ние тука на земята, не трябва дълго да тъжим и сълзи да леем за някой починал, че така покоя на душата му смущаваме и много го натъжаваме. Ти недей се кахъри толкова, щерко. Ако някоя душа бъде забравена, то тя сама за себе си може да подсети. Може в нечий сън да се върне или на яве да се привиди, че даже може и да проговори...
На сега опитай .. Хапни си "за Бог да прости"...

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?