4020

Менделсон звучи за първи път в Дондуковата градина

Три дни празнуваме откриването на обновения парк

Откриването на Дондуковата градина ще бъде отбелязано с маратон от културни събития и забавления, които ще продължат три дни - от 19 до 21 април.

В район "Централен" са подготвили богата програма с участието на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив. Реконструкцията на най-стария градски парк продължи една година, след като по инициатива на кмета на район "Централен" Георги Стаменов беше изготвен проект, съгласуван с НИНКН и изпълнен след осигуреното с банков заем финансиране. Новата визия на градината и прилежащата зона до Дома на младоженците струват близо 5 млн. лева. 

Церемонията по откриването е предвидена на 19 април от 19,30 часа, когато кметовете на Пловдив и  "Централен" Костадин Димитров и Георги Стаменов ще прережат лентата пред най-големия фонтан от общо четирите. Тридневните празненства ще започнат с концерт на Държавна опера-Пловдив, в който ще участват солистите Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър, на рояла ще свири Цветомира Цонева, на цигулка - Мичо Димитров. Мапинг инсталация ще създава сценичен фон. Природонаучният музей пък ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Посетителите на  Дондуковата градина ще могат да видят изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“ с архивни снимки и документи от времето на архитект Йосиф Шнитер, по чийто план тя е благоустроена. Експозицията е подготвена от Държавен архив, НБ „Иван Вазов“ и Историческия музей.

През уикенда - на 20 и 21 април, пак по повод на откриването, Общинският институт „Старинен Пловдив“ организира от 11 часа пешеходна обиколка от централния фонтан в градината по забележителните места на Пловдив, наречена "Преоткрити градски пространства“.

Първи ритуал по сключване на брак ще има в събота в 11,30 часа в парка, на специална сцена.

Младоженците са пловдивчаните Георги Джугалов и Христина Христова. В неделя още две двойки ще се врекат във вечна обич в обновената градина. 

За малките в събота от 10 до 14 часа  ще има също празник - „Вълшебната приказка детство“. Организаторите приканиха децата да се маскират като свои любими герои от приказките и обещават театрални игри, забавни викторини и състезания. В градината ще има и ателиета, в които  децата ще рисуват.От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet, а от 18 часа настроението ни ще подгрява Биг Бенд Пловдив.

В неделя Hot Club de Plovdiv ще забавляват посетителите с концертна програма в стил Gipsy Jazz. За любителите на танците от 16,30 часа ще има уроци по суинг, подготвени от школата Rhythm RACCOONS. Песните на Тодор Колев, изпълнени от Нико Тончев и формация, ще завършат празничния маратон в градската градина. И през двата дни - който иска, може да се забавлява с настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Браво на Георги Стаменов

Браво на Георги Стаменов

15.04.2024 | 11:43

Браво на Кмета на район Централен! Не само обновен парк ,но и богата и интересна за всички възрасти програма!

Отговори
7 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?