1553

Международното изложение за отбрана "Хемус 2024" стартира в Пловдив

Безпилотни летателни и мореходни апарати, изкуствен интелект - решения за обучения и приложение за борба с тероризма и киберзаплахите, иновации в стратегическите комуникации, средства за наблюдение и контрол на данни в социалните мрежи.

Това са специалните акценти в новостите във военното дело, които ще бъдат представени на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”. 16-ото издание на проявата се открива днес в Пловдивския панаир и ще продължи до 8 юни. То ще се проведе под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. 

147 компании от 25 държави ще представят иновации в отбранителната индустрия. 7 нови страни се включват тази година в изложението, което е най-мащабното от началото на неговото създаване. Специалисти и посетители ще могат да видят пълен набор от едра габаритна техника до стрелково оръжие и боеприпаси. Чехия ще покаже макет на боен самолет, а за желаещите да го видят в реални размери на летище „Крумово“ е осигурен транспорт.

“Хемус 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус - 95“ с председател на Управителния съвет контраадмирал (о. р.) д-р Николай Николов. Спонсори на проявата са три български компании. 

Старт на "Хемус 2024" ще дадат президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев и министърът на отбраната Атанас Запрянов. Церемонията е от 10.55 ч. пред ​палата 3. На нея ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Очакват се и  и министър-председателят Димитър Главчев.

В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум. На 6 юни ще бъде открита двудневна международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество - парадигма за адекватна отбрана“.

На 7 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на български и чуждестранни фирми.

Посетителите ще могат да разгледат експозицията на 7 и 8 юни. В последния ден от 10 до 11 часа ще има демонстрации от Съвместното командване на специалните сили. 16-ото издание на „Хемус“ възстановява тази традиция, прекъсната преди 8 години. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 6 оценки
4/5 от 6 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?