Следвайте ни

Мегасделка за 200 дка в Пловдив

Нов играч, свързан със "Сиенит", ще строи модерно сити на мястото на оранжериите на Пазарджишко шосе

viber icon

Бившият соцгигант за производство на цветя в Пловдив, намиращ се на 4-ти километър, има нов стопанин. Това е пловдивската компания „Си инвестмънт" АД, в която водещ партньор е "Сиенит". В края на август дружеството е купило имота на „Агроцвет - 11" АД от близо 200 декара от Обединена българска банка. Сделката ще даде нов живот на западналия оранжериен комплекс, но вече с коренно различна визия и предназначение. Идеята е на мястото да се изгради модерно жилищно сити. То ще е разположено в близост до новия мост над Марица, който ще води към Гребната база.

Навремето парниците захранваха със свежи китки почти целия СИВ и СССР. След приватизацията през 1995 г. дейността се преустанови. Първоначално те влязоха в бизнес портфейла  на "Мултигруп" и бяха управлявани за известно време от пловдивския бизнесмен Ангел Стефанов. Заради неиздължен кредит на „Агроцвет - 11" АД към Сибанк, респ ОББ,  имотът премина към банката.

Емблематичните за соца оранжерии за цветя на 4-ти километър - ул. „Пазарджишко шосе", вече имат нов собственик, научи „Марица". Пловдивската компания „Си резиденс" ООД е закупила целия имот от близо 200 декара от последния им стопанин - Обединена българска банка. Сделката е станала на 28 август 2019 г. По непотвърдена информация купувачът и продавачът са си стиснали ръцете срещу 16 млн. лв.

Живецът в един от най-големите оранжерийни комплекси в страната, специализиран в производство и експорт на рязан цвят, отдавна е угаснал. Стъклените парници са полуразрушени, част от металните конструкции амортизирани, стъклата изпочупени, а бурените са до шия. Част от откритите и покрити площи са отдадени под наем. Модерната лаборатория за производство на обезвирусен посадъчен материал от години е под ключ и отвън прилича на къща на ужасите. От малкото запазени съоръжения е коминът на котелното. От години той е дом за щъркели, които всяка пролет се връщат в старото си гнездо. Единствено фирма за озеленяване, която е там под наем и развива дейност, навява спомени на бивши служители за добрите времена на оранжериите.

Те бяха сред първите в списъка за приватизация. Със Заповед № 39 от 20 август 1993 г., на основание чл. 3, ал. 1, т. 1 и чл. 21 и 23 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, тогавашният министър на земеделието  Георги Танев (с мандат 1992-1994 г.) нарежда да се приватизира “Булгарцвет ­ Пловдив" ­ ЕООД, Пловдив. Оттам насетне започва голямата разруха подобно на други раздържавени фирми.

„Агроцвет -11" АД, както последно се казва продадената фирма, премина през няколко ръце, като се продаваше на парче. През 1995 г. един от първите  купувачи става бизнесменът Илия Павлов. Името му обаче официално никъде не фигурира. За собственици са посочени „Пи еф ейч си Естаблишмент", Лихтенщайн, с 52.011% от общия капитал, „Лорден Финанс СА", Панама, с дял от 38.881% и група физически лица - бивши работници и служители, които държат 9.108%.

Според Закона за приватизация и следприватизационен контрол новият собственик няма право 5 години да променя предмета на дейност на фирмата. Дейността не само че не се промени, но се замрази, а персоналът освободен. След изтичане на петилетката бившите оранжерии дълго време се държаха на книга от „Лорден Финанс СА" и от петдесетината миноритарни акционери, които до ден днешен не са получи и стотинка дивидент. Засега няма яснота какво ще стане с техните акции при продажбата.

През всички години след приватизацията там не е инвестиран нито лев. Каквото можеше, се отдаваше под наем, а фирмата все повече затъваше. От съдебните регистри обаче изскачат любопитни имена на пловдивски бизнесмени, които за определен период са били нейни управители. Сред тях е Денис Бареков - който през 2001 г. взе на концесия за 35 г. Пешеходния мост над река Марица, както и собственикът на „Плама Плевен" Ангел Стефанов.

Преди няколко години „Лорден Финанс С.А."тегли огромен кредит от „Сибанк", който обаче не погасява. Вследствие на това през 2016 г. вече преименуваната компания „Агроцвет - 11" АД минава в активите на банката. Преди две години „Сибанк" и ОББ се обединиха, а новата структура функционира под името ОББ. Именно тя продава бившите оранжерии на „Си резиденс" ООД. Дружеството е регистрирано през май тази година. Негови съдружници са „Феникс капитал холдинг" АД, „Си инвестмънт" АД. Според слухове на мястото на бившите оранжерии ще се вдигне нов жилищен комплекс и нов мост, който ще отвежда до Гребната база.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?