Следвайте ни

Мегапроектите за Пловдив, които останаха само в таблета на кмета

Идва време за избори и народът наостри уши за поредните обещания. В края на втория кметски мандат на действащия градоначалник "Марица" събра списък с най-грандиозните проекти, които Иван Тотев анонсира пред пловдивчани през годините. По различни причини голяма част от тях останаха само в таблета на кмета, макар някои да са от изключителна важност за развитието на града: 

Водният цикъл

Проектът е на стойност 100 млн. лева и най-после излезе от чекмеджетата на администрацията, но все още е далече от реализацията си. След като преди четири години градската управа изтърва шанса да подмени старата ВиК мрежа в район „Северен” и да реконструира Пречиствателната станция, сега е изправена пред риск да изпусне осигурените европейски пари.

Разширението на Голямоконарско шосе

То щеше да стартира още в началото на първия кметски мандат на Тотев, но и до днес не е прокаран и един метър от новия път. В забрава потъна изграждането на мост над Марица от бул. „Копривщица” към „България”. Идейният проект за подлез „Модър" - "Царевец” беше изготвен преди две петилетки, но и тази година строежът няма да започне.

Разминахме се с разширението на бул. „Васил Априлов”

и Коматевско шосе, с втория гребен канал и нов парк с площ 600 дка до Гребния канал, с реконструираната на думи ул. „Даме Груев”, с Южен обходен колектор и обновената Дондукова градина, където дори и старите фонтани днес не работят. Все още нямаме нито един многоетажен паркинг, въпреки че ни обещаваха цели четири. 

Фатално

закъсняха обектите, които трябваше да бъдат готови за Европейска столица на културата

- пл. „Централен” и художествените галерии са готови едва преди дни. Във фризера отиде обещанието за артцентър Тютюнев град. Не дочакахме олимпийски плувен басейн, нито строители на стадион „Пловдив”. Провали се и проектът за социализацията на Марица. Реката е обрасла с храсталак, който превзема дори и стълбите. Спука се и балонът за атракции и изложби през 2019-а на Адата.

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?