Мегакомпания глътна много аптеки в Пловдив

Голямо пренареждане на фармацевтичния пазар в Пловдив вече е факт. "Софарма трейдинг", които миналата година купиха четири аптечни вериги, вече правят големи промени след сделката. Предстои и ребрандиране.

От средата на март онлайн магазинът на "Санита" - sanita.bg, вече изцяло прехвърля клиентите на страницата за пазаруване на sopharmacy.bg - с нови правила за доставка, отстъпки и промоции. До 31 март беше активна програмата за лоялност и на „Сейба аптеки”, която се изразяваше в трупане на бонус точки при всяка покупка. До тази дата притежателите на такива карти можеха да използват наличния кешбек, а след това картите бяха деактивирани. Клиентите бяха предупредени за промяната още през февруари,

но не всички успяха да осребрят бонус точките си.  

През лятото на миналата година КЗК разреши придобиването на „ЕсСиЕс франчайз” от „Софарма трейдинг” на Огнян Донев. „ЕсСиЕс” управляваше над 150 обекта от веригите "Санита", "Сейба" , "Виталис" и "Софийски аптеки". В ритейл сектора с аптеки „Софарма трейдинг” обаче стъпва доста по-рано -първите свои обекти открива през 2015 година, а две години по-късно поглъща и конкурент - „Фарма стар”. Сега, според корпоративния сайт, аптеките й в Пловдив са 10, без да броим тези, които в момента се пребрандират.

След мегасделката пазарът на лекарства и медицински изделия в Пловдив и големите градове съвсем се окрупнява и се държи главно от вериги. Освен "Софармаси", десетки обекти имат и веригите "Марешки", "36.6", "Фрамар", "Сигма" и "Субра", която се е разположила предимно по моловете. Хляб за всички, особено в условията на пандемия, явно има, защото

на малко разстояние мирно си съжителстват няколко конкурентни аптеки.

Само в ДКЦ-2 на бул. "Шести септември" например една до друга са "Сейба" и "Марешки", а на 100 метра радиус има "Санита Фармаси", "Софармаси" и "Сигма". Единствено обект от веригата 36.6 тук от известно време е изпразнен и с решетки. Останал е само изписаният бранд на фасадата.

Според  регистъра на аптеките, поддържан от Агенцията по лекарствата, обектите в страната са над 3800, като

в София са почти хиляда, а в Пловдив - над 230.

Справката е на Института за пазарна икономика и е валидна към 2019 година. По това време на една аптека се падат около 1495 души от Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Питащ

Питащ

06.04.2021 | 22:32

Защо ми се струва,че имаше закон, в които пишише,че един фармацевт има право да държи само един обект.

Отговори
1 0
Чудото на Истината

Чудото на Истината

06.04.2021 | 10:20

Нали това беше занятието на чифутската пропагандна кампания Ковид Чифутските монополи да станат още по големи и да овладеят максимално икономическо и пазарно пространство И какво излезна сега Че чифутската пропагандна машина на казваната истина за замисъла им Ковид не е конспирация Но само за този отрасъл ли става въпрос Не

Отговори
20 5
КУКУ

КУКУ

06.04.2021 | 13:56

Абе м_алоумник, процесите на окрупняване ги има навсякъде в пазарните икономики и ги има от десетилетия. Иди най-накрая в някоя болница в ковид-отделение доброволец, за да видиш пропагандата на живо какво причинява и след това си сери тъпотиите. Другият вариант е - скокни до Израел да ти пръснат г_ъза там и да мирясаш най-накрая. Тъпан!!!

Отговори
6 4
анонимен

анонимен

06.04.2021 | 15:08

Повечето хора (а и автора) май не знаят, кой бе собственика на аптеки Сейба.

Отговори
1 0
Нормално

Нормално

06.04.2021 | 09:48

за нашата страна, а и за света - големите акули изяждат малките рибки, за да може хората да нямат семеен бизнес, а да са наемници при големите велики работодатели!!!!!

Отговори
15 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?