71

Мега проектът за Южен обходен колектор стартира през септември

Изграждането на Южен обходен колектор беше една от темите, която  обсъдиха  на срещата  областният управител Ангел Стоев и управителят на ВиК инж. Огнян Кулишев.   

Ангел Стоев попита шефа на ВиК защо се бави стартът на мащабния проект, финансиран по ОП "Околна среда". Инж. Кулишев обясни, че техническият проект е готов, но в момента върви съгласуването му с компетентните институции и всички министерства, за да получи строително разрешение.

„Надяваме се да стартираме строителството през септември от улиците „Царевец“ и „Модър“, продължаваме по бул. „Ал. Стамболийски“ като го разделяме на три етапа. Ще затваряме един по един участъците, за да не се блокира напълно движението по него“, коментира управителят на  „ВиК-Пловдив“.

Цялото трасе на колектора е 11 километра и започва от бул. "Пещерско шосе", през "Царевец" и "Модър",  под жп линията  и бул "Александър Стамболийски", през "Нестор Абаджиев" в  "Тракия", като се зауства в пречиствателната станция на Ягодовско шосе. На места тръбата ще стига до 3.5 метра вътрешен диаметър. 

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив е в добро финансово здраве и работи активно по всички големи проекти на територията на Пловдивска област, увери инж. Огнян Кулишев. Той обясни, че няма опасност от прекъсване на водоснабдяването заради неплатени сметки за ток от страна на ВиК-Пловдив.

Преди дни е платена 30 на сто от дължимата сума, а останалата част ще бъде погасена, след като дружеството получи одобрените от редовното правителство финансови компенсации за предходните три месеца.

„Имаме пълното право на тях, защото ние не сме повишавали таксите за водата, въпреки скока на цената на електроенергията. Нормално е да имаме известни затруднения, особено при реализирането на инвестиционната ни програма по изграждане на нови мрежи и пречиствателни съоръжения“, каза инж. Кулишев. Продължава работата по мегапроект за доизграждане и реконструкция на ВиК системи на територията на общините Пловдив, Карлово, Хисаря, Асеновград, Първомай и Стамболийски. 

Областният управител поиска да получи информация какво се е случило за последните 7 месеца и до къде е стигнало решаването на проблема с подобряване на качеството на питейната вода на Брестовица. В предишния мандат след неговата намеса се стигна до преработка на ВиК проекта за изграждане на довеждащ водопровод и пречиствателна станция.  Община „Родопи“ пое ангажимент да възложи хидроложко проучване за намиране на нови водоизточници. 

„На този етап са направени два нови сондажа, които са с много добри показатели. Водата е  чиста и с много добър дебит. „Български ВиК холдинг“ ще финансира с около 2 млн. лв. изграждането му до първо стъпало. В момента със средства на „ВиК-Пловдив“ финансираме проектирането и изграждането на пречиствателно съоръжение на сегашния водоизточник“, обясни инж. Кулишев. 

В срещата при областния управител участваха също заместник областните управители Даниела Николова и Иванка Петкова, както и зам.-управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив инж. Динко Господинов. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
комунист

комунист

18.08.2022 | 17:11

Поредното трай коньо за зелена трева.Имитация на загриженост.Ако разбираха от управление трябва да са всеки ден от министерство на министерство.Така се преодолява бюрокрацията.Другият метод е метода на Бойко удар по масата.

Отговори
3 1
...

...

18.08.2022 | 17:06

браво а дали ще се разшири бул ЮЖЕН

Отговори
4 0
Опаа

Опаа

18.08.2022 | 15:27

охаа Кулишев облизва пръсти, толкова милиони, ще са под негов контрол.

Отговори
7 3
Той за 2 месеца

Той за 2 месеца

18.08.2022 | 23:09

нищо не може да открадне. Само ще помирише и толкоз. Време е нужно за тези неща и задружна дружина. Ееееех, ще доживея ли да видя края на корупцията в тази държава... Ще доживея ли да видя КАК народа казва тежката си дума!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?