Следвайте ни

Медсестри излязоха на пореден протест пред общината СНИМКИ

За четвърти път медицински сестри от Пловдив излязоха на протест пред общината. Промяна в исканията на протестиращите няма - настояват за достойно заплащане на труда и премахването на търговските дружества в здравеопазването. По думите им стартовата заплата трябва да бъде еднаква за всички и да е двойна на минималната. Това означава начално възнаграждение от поне 1120 лв.

Лилия Георгиева работи като медицинска сестра вече две години, а основната й заплата е 600 лв. Тя получава пари и по клинични пътеки, които обаче всеки месец са различни. По думите й с тях сумата едва може да стигне до 1000 лв. В подкрепа на здравните специалисти беше дошла и 72-годишна бивша медицинска сестра. След 38 години трудов стаж, тя се е пенсионирала със 109 лв. пенсия. 12 години по-късно парите й за старини едва са стигнали 238 лв.

„Малкото персонал се налага да се справя с много работа и, колкото и да си отдаден на професията, в един момент се чувстваш по-зле от пациента“, казва Татяна Янкова. Една сестра се грижела за пациентите на трима доктори. По-старите медици си спомнят, че преди за пациентите на един лекар са отговаряли 6 сестри.

Освен това протестиращите се обявиха и в защита на неформалния лидер на Националните протести Мая Илиева, която е заплашена от дисциплинарно уволнение.

Ако исканията на медиците не бъдат чути, те ще блокират пътя Пловдив - Пазарджик на 21 юни.

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?