Следвайте ни

Медицинският университет готви пир насред пандемията

viber icon

Да натъпчеш стотици хора в зала, точно в разгара на пандемията от коронавирус, е като пир по време на чума. Така изглежда планираното за четвъртък голямо тържество за 75-годишния юбилей на Медицинския университет в Пловдив, алармираха поканени гости на честването.

Според тях стълпотворението в Дома на културата "Борис Христов" е прекалено голям риск за всички участници."Половината ми колеги вече са заразени, а сега ме канят да отида в тълпата", коментира пред "Марица" виден пловдивски лекар. Той недоумява как може да обучаваш и възпитаваш медици и да им даваш такъв пример за безотговорно отношение в момент, когато COVID-19 поставя всеки следващ ден антирекорди по заразени у нас. 

От Аграрния университет, който също чества 75 години, вече обявиха, че тържество на закрито няма да има. Ръководството на Медицинския университет начело с ректора проф. д-р Мариана  Мурджева обаче упорства, че ще проведе планираното мероприятие. Нищо, че част от поканените ВИП гости като премиера Бойко Борисов и пловдивския кмет Здравко Димитров вече са заразени и няма как да присъстват. Още по-странно е, че регионалната здравна инспекция нехае за готвеното сборище, при положение, че ситуацията с разпространението на коронавируса става все по-критична.

"Марица" потърси за коментар областния управител Дани Каназирева, която оглавява и Областния кризисен щаб за борба с COVID-19, чиято грижа би следвало да бъде да не допуска подобни масови събирания в този момент.. 

"Ректорският съвет на Медицинския университет ще заседава във вторник и тогава ще вземе решение колко точно хора ще участват в тържеството в Дома на културата "Борис Христов". Получихме уверения, че във всички случаи ще бъдат под 50 % от капацитета на залата", заяви Дани Каназирева. Тя била сигурна, че се взимат всички мерки за безопасното протичане на събитието във връзка с пандемията.

"Участниците в тържеството ще спазват необходимата дистанция, ще бъдат с предпазни средства, самата зала ще бъде дезифекцирана. Това са интелигентни хора и няма да има проблем", сигурна е Дани Каназирева.

Вероятно тя не е чула предупрежденията на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на Нова тв в неделя, че мероприятията на закрито са сред най-рисковите за разпространението на вируса. Както и нощните заведения, които кризисният щаб в Пловдив реши да не затваря, за разлика от София и още няколко областни центрове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Лекар

Лекар

27.10.2020 | 19:31

Защо незадоволеният журналист не излезе с името си, а с Екип Марица? Колко Ви платиха за жалката публикация? Май се опитвате да извивате ръцете на МУ?

Отговори
0 1
ДО ДЪРЖАНКАТА на Костянев

ДО ДЪРЖАНКАТА на Костянев

26.10.2020 | 19:49

Не сме имали по - НЕГРАМОТЕН Ректор.

Отговори
9 2
Колега

Колега

27.10.2020 | 19:29

Духай, смешник

Отговори
0 1
Питане

Питане

26.10.2020 | 19:25

Колко от тези на снимката ще идат доброволци?Нали са компетентни величия.Ама то работата не е като да се правим на важни

Отговори
12 2
Студент

Студент

26.10.2020 | 19:21

Ми да идат Мурджева и компания , ама много са финни горките.Друго е да си правим ПР колко сме загрижени

Отговори
11 2
срам и позор

срам и позор

26.10.2020 | 18:40

В същото време по БНР, ръководството на Медицинския университет - Пловдив отправя призив към стажанти лекари и медицински сестри за доброволен труд в КОВИД и други отделения и клиники. Е това ако не е двоен стандарт! Всеки си прави каквото си иска. Непрофесионализъм и пълен абсурд!

Отговори
18 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?