Следвайте ни

Майсторят керамика и стъклени коледни играчки в Балабановата къща

Демонстрациите са в Балабановата къща от 10 до 17 часа и ще продължат до сряда

viber icon

Хора с ТЕЛК показват пред пловдивчани как се оформят керамични изделия и какъв е процесът на изработка на стъклени коледни играчки. Това съобщиха от Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив. Показното на тънкостите в различните занаяти се провеждат всеки ден до сряда от 10 до 17 часа в Балабановата къща. 


Демонстрациите  по изработване и декорация на изделия се правят от творците на предприятието от отделите „Текстил“, „Керамика“, „Декорация“ и „Стъклени изделия“. Готовите предмети могат да бъдат закупени.


Посетителите ще могат сами да изработят ръчно стъклени изделия, обучавайки се на занаята. Те ще могат да изплетат гривни и колиета с керамични елементи, да се научат как се рисуват текстилни изделия и декорация на изработените модели. Ще могат да пробват и как се оформят керамични изделия.


В ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, което беше създадено с европейски пари, работят 27 души. То се състои от три ателиета - шивашко, стъклодувно и керамично. Създаването на керамична чаша или чиния с мотиви на Епископската базилика например, отнема две седмици. Първо те се оформят в специално направен калъп, след като се извадят от него се оставят да изсъхне няколко дни на стайна температура. Следващата стъпка към завършване на процеса е слагането им в пещта, а от там щафетата поемат художниците, които я оцветяват, глазират и слагат за повторно изпичане. 


Коледните играчки пък се изработват от меки магнезиални стъклени тръби. Те се нагряват при 800 градуса на бензинова или газова горелка. При размекването на стъклената тръба, малка част от нея се изтегля и след това с нагряване, въртене и издухване се оформя играчката. Процесът продължава с посребряване на украшението, като се  потапя в разтвор на сребърен нитрат. След като изсъхне пък се  оставя се оцветява чрез нанасяне на слой нитроцелулозен лак и отново отива при декораторите и художниците.


Продуктите на социалното предприятие могат да бъдат закупени от Фейсбук страницата на предприятието, както и в специално обособен магазин в Пловдив, който се намира в пешеходния подлез на бул. "Цар Борис III Обединител“ до хотел "Тримонциум“. Скоро продуктите ще се предлагат и в електронен магазин (social-plovdiv.eu).

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?