Майстори със златни ръце ни връщат към детските Коледи

Керамични чаши и чинии с мотиви на Епископската базилика, коледни играчки по стара технология, ръчно изработени гривни на любимия футболен отбор и платнени чанти, изрисувани с изгледи от Пловдив - всичко това излиза изпод майсторските ръце на хора с увреждания. И едва ли талантът им щеше да има шанс да бъде забелязан, ако не беше  ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, в което работят 27 души. 

То беше създадено в края на 2018 г. с европейско финансиране в размер на 391 000 лв.  А продукцията им отскоро се търгува не само по базари и във Фейсбук страницата на предприятието, но и в специално обособен магазин в града под тепетата. Той се намира

в пешеходния подлез на бул. "Цар Борис III Обединител“,

до хотел "Тримонциум“. Очаква се до края на годината да бъде открит нов артмагазин с работилница в „Капана“. А до 15 дни пък ще стартира и електронен магазин (social-plovdiv.eu), в който ще се предлагат продуктите. Приходите на социалното предприятие за 2020 г. са около 100 000 лв. 

Но нека се върнем в началото. Тогава група пловдивчани се обединяват около каузата да докажат, че социалната отговорност не е мит и тя има почва в България. Налага се да покажат „мускули“, защото, както всяко начало, и това е трудно, но три години по-късно резултатите са налице. Първото предизвикателство, пред което се изправят, е изграждането на екип, обучението на хората с увреждания и приучването им към трудови навици. За част от освидетелстваните това е първа работа. С тях работят по двама социални работници и психолози, както и обучители. 

Не минава много време и вече в социалното предприятие всеки ден кипи работа в трите ателиета - шивашко, стъклодувно и керамично. И макар Коледа да е все още далеч,

сред служителите на предприятието се чувства коледно настроение посред лято.

Причината е, че и в момента те произвеждат ръчно стъклени духани играчки за елха. 

Започнали още от януари, защото през миналата година поръчките били много и не  успели да смогнат, разказва Иван Станев. Той от 42 години се занимава със стъклодухане и предава на хората с увреждания изчезващия занаят. Самият Иван е освидетелстван с ТЕЛК. Когато е 11-годишен, го блъска камион и се налага кракът му да бъде ампутиран.

„До март доработвахме поръчките от миналата година. Вече започнахме с новите“, добави Иван Станев. Дневно изработват между 30 и 50 бройки. Освен от България, запитвания за ръчно изработените стъклени играчки има и от САЩ, Англия, Шотландия, Италия, Испания, обяснява директорът на социалното предприятие Ванина Костадинова. Все още обаче доставки до други държави не са правени. 

 Чрез стъклените играчки на Иван и учениците му споменът от детството на мнозина оживява. Те изработват

 познатите отпреди 1989 г. камбанки, гъбки, снежни човечета, стъклени топки.

Технологията на изработка е сложна и стара. Тя е на 250 години, а родината й е Германия. „Коледните украшения се изработват от стъклени тръби,  които са от меко магнезиално стъкло. Те се нагряват при 800 градуса на бензинова или газова горелка. След като стъклената тръба се размекне, малка част от нея се изтегля и след това с нагряване, въртене и издухване се прави играчката“, обяснява Иван Станев, докато нагледно показва технологията. Но магията не свършва дотук - след това един от учениците му посребрява украшението. За целта се потапя в разтвор на сребърен нитрат, оставя се да изсъхне, а след това се оцветява чрез нанасяне на слой нитроцелулозен лак. 

И накрая коледните играчки отиват при декораторите и художниците. Диана току-що е завършила коледна топка с лика на Богородица и младенеца. Тя е следвала иконопис и до съвършенство познава каноните. „Тази е направена със синя дреха и бяла поддреха, както е изобразявана в по-ново време и е леко в руската стилистика. По принцип обаче по византийската символика се рисува с червена връхна и синя поддреха. На Христос, както и на пророците, задължително се слага една лента на одеждите. Тя символизира присъствието на Свети дух. На челото и на раменете на Богородица пък се рисуват звездички като символ, че е била дева преди, по време и след раждането“, разяснява Дияна.  

По същото време на метри от нея Дани вади от калъпа чиния от керамика и я оставя да изсъхне няколко дни на стайна температура. След това ще бъде сложена в пещта, а от там ще поеме към художниците, за да я оцветят, да я глазират и сложат за повторно изпичане. Този процес отнема около две седмици. 

В шивашкото ателие

От знамената на Пловдив до предпазни маски

И за да има от всичко по малко - в социалното предприятие работи и шивашко ателие. В него се шият трибагрениците, които висят на пилоните в Пловдив, в разгара на пандемията и стотици маски минаха през шевните машини, а сега се подготвят платнени торби за международна конференция на НАСО. Служителите са шили и постелъчен инвентар, престилки и покривки за МБАЛ "Св. Мина", както и коледни чорапчета. 

Шивачката и моделиер Мария Зехтинска казва, че изработката на една платнена торбичка отнема между 40 и 50 минути. Тя е диабетичка и е на инсулин. Работила е в много шивашки предприятия, но работата тук й дава спокойствие. „Като хора с увреждания ни е трудно да сме във фирма, в която се трудят здрави хора, защото там има норми за покриване. Тук режимът е облекчен – без норми и удължено работно време“, споделя Зехтинска. „Съобразяваме се с възможностите на всеки. Тези, чието  състояние позволява, работят на 8 часа, а останалите - на  4 часа“, разясни Ванина Костадинова и добави, че няма служител, който да се разписва срещу минималната заплата. 

Всички ръчно изработени неща могат да бъдат закупени както в магазина, така и поръчани и изпратени по Еконт. През последната година все повече големи компании се обръщали към социалното предприятие за подаръци на служителите си за Коледа, Нова година и 1 март. Постъпилите в предприятието приходи отиват в общината, а тя ги реинвестира в предприятието. Планират през тази година с тях да закупят машина за щамповане, с която да изработват тениски и знамената на Пловдив, на които трябва да се отпечата гербът на града.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?