71
Следвайте ни

Майстори рибари от цял свят на Гребната: състезават се за уклей и каракуда ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Гребната база се превърна в рай за майстори рибари от цял свят в продължение на седмица. През делничните дни разучаваха канала и навиците на рибата, а през уикенда дойде и същинската част, в която показват уменията си. Участие в IV Световно клубно първенство по спортен риболов с фидер взимат 204 състезатели от 21 държави. 

Риболовът на тренировките до петък тръгна ударно - с улов на шарани и каракуди. Набързо майсторите измъкнаха и няколко трофейни шарана по 4 -5 кг. На състезанието обаче отборите залагаха на масовата риба – уклей, каракуда и кефал, а клъвналият шаран беше бонус риба.

„Целта на състезателя не е да хване една голяма риба, защото той може да не успее да я улови и така цялото му състезание е пропаднало. Това е отборно състезание от 5 сектора, затова всеки е длъжен да лови за отбора – да ловиш за отбора означава всеки път да хващаш на всяко хвърляне някаква риба. Дори и да е по-малка, не бива да спираш да ловиш“, обясни Георги Михайлов, който е председател на Българската федерация по риболовни спортове. 

Всичко започна в ранни зори в събота, когато състезателите окупираха брега с въдици и оборудване и започнаха да мерят улов на световното клубно първенство по спортен риболов с фидер. А всеки отбор разпредели своите хора на определените според жребия места в петте сектора. „Във всеки сектор има по един състезател на една държава и един отбор“, обясни Михайлов.

Тимовете са  съставени от 5 състезателя, по една резерва и делегат и имат двама капитани. За първа година една държава има възможност да участва с два отбора, като това се определя според ранглистата. България като страна-домакин също е представена от два различни клуба. 

И така улов след улов първият състезателен ден открои като фаворити англичаните, италианците, унгарците и българите. Добре тръгнаха и латвийците. „Не е изключено обаче англичани и унгарци да се издънят, все пак състезателните дни са два. Иска ми се на първо и второ място да се наредят двата български отбора“, каза Георги Михайлов. Ако все пак не успеят да се класират на призовите места, то българските представители се целят да попаднат поне в топ 10.

Оказа се, още че рибата кълве по-често на северния бряг на Гребния канал, отколкото на южния. Затова и някои от рибарите по-трудно вадеха улов. И докато майсторите чакаха рибата да клъвне, малчуганите бяха събрали трофейните шарани под моста и ги хранеха с хляб. 

Междувременно спортистите, които бяха дошли да потичат или да покарат колело останаха леко разочаровани. Причината е, че  Гребният канал е частично затворен и преграден с ленти, докато приключи първенството.

„Извиняваме се на гражданите за неудобството, което създаваме, но според новата заповед спортните мероприятия трябва да се провеждат без публика и затова сме заградили Гребния канал. Благодаря на пловдивчани за разбирането, което срещаме от тяхна страна“, каза Георги Михайлов. 

 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сомчо Шаранков

Сомчо Шаранков

24.10.2021 | 19:56

Уклей.... Т'ва в Пловдив никой нИ гУ знаЙ к'во е! Ние викЪмИ ЧАУШАН.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?