Следвайте ни

Майсторът на кожени изделия Михаил от Пловдив: Не печеля, а оцелявам!

viber icon

Пловдивчанинът Михаил е един от получилите честитка от НАП, че трябва да декларира приходи от продажби в интернет. 

"Обадиха ми се през октомври. Казаха ми да посетя куриерски офис на фирмата, която използвам, да подам молба за справка с моите продажби и наложени платежи за миналата календарна година, след което с всичките бумаги да отида и да подам данъчна декларация в НАП. Първо, за изготвянето на справката платих 20 лв., след което още 5, за да я получа по куриер, тъй като се прави в София и идва от там. След седмици чакане получих тази справка и там излезе, че според печалбите имам да плащам към 1500 лв. данък. Откъде да  ги  взема? Че аз ако имах пари, щях ли да продавам онлайн и да търча като луд по куриерските офиси? И по-важното, не въртя търговия, а оцелявам!", категоричен е 52-годишният мъж, който е кожар. 

Михаил майстори всякакви неща от кожа само по предварителна заявка. Случва се в месеца да има две поръчки за общо 200 лв., имало е и период от половин година без нищо. Но тези допълнителни пари са му в помощ, за да оцелява. 

"Изглежда сякаш съм престъпник, а не е така. Не се крия, не печеля като други. Не трябва да съм под обшия знаменател с търговци с дебели портфейли. Ето това разграничение трябва да правят данъчните", смята той. 

Сравни своя случай с този на майстора ножар Йордан Тотев, който също бил притиснат до стената и продавал остриета, за да оцелее. Той обаче не издържал на стреса от натрупаните задължения и сложил край на живота си. "Всички ли трябва да свършим така?", запита Михаил.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Това не е държава

Това не е държава

15.03.2021 | 20:12

Прав е човека. Защо не гонят онези, които продават по стотици маратонки, спортни екипи, очила и т.н.? Не стига, че правят милиони от продажба на фалшиви стоки. Като отвориш bazar.bg и е пълно с евтини стоки менте, защо не ги гонят, нали е забранено продажбата на такива стоки. Поговорката "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони" е в пълна сила в тая тържава. Богатите да стават все по-богати, а бедните да мрат. Май това е целта.

Отговори
4 0
А.Я.

А.Я.

15.03.2021 | 17:19

Моля НАП да провери колко получават от продажби на кутрета кучкарите!!!

Отговори
1 0
Къде е задругата?

Къде е задругата?

15.03.2021 | 16:39

Едно време имаше Задруга на майсторите. Държавата плащаше заплати. Хубавите занаятчийски произведения се продаваха в специализирани магазини по централните улици в големите градове. Беше помислено за оцеляването на тези хора, които са част от живото ни културно наследство. Къде е Пловдивската камара на занаятите, Общината, Културния кмет, защо никой не застава зад тях? Оставили ли са ги сами, а се тупат в гърдите, че Пловдив бил град на занаятите, че имало и такъв квартал. Къде ви е културната политика? Няма я. Само с концерти и събития не става.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?