Следвайте ни

Майки с бебета тренират алпинизъм в Пловдив

viber icon

Майки с  детски колички с огромна мъка изкачват стръмните стълби в пешеходните подлези, в които няма удобни рампи. Някои рискуват да преминават по пътното платно, въпреки натоварения трафик. 

„Като алпинисти сме, но за разлика от тях катерим височините заедно с бебета“, коментира млада жена, едва поемайки дъх. В подлеза на Централна гара  няма рампа нито  към бул. „Христо Ботев“, нито от другата страна към автогара „Родопи“.  Ескалаторите към пероните  също са несигурни, защото често отказват да задвижат лентата. 

Подлезът  на гарата  под бул. „Христо Ботев“ беше предоставен на концесия, но общината прекрати договора преди  шест - седем години точно с този аргумент – заради неизпълнение на  инвестиционната програма. В нея беше включено задължението на концесионера да направи рампа или асансьор.  Оттогава общината също  не успя да осигури нормален достъп до подлеза за майки с деца, инвалиди, хора с тежък багаж, велосипедисти с мотив, че в бюджета няма средства. 

Останалата част на подземното пространство, която минава под жп ареала, се стопанисва на концесия по договор с НКЖИ. Концесионерът монтира два ескалатора, но останалите изходи остави за планинското катерене.

В същото състояние е и подлезът на Чифте баня, където стълбищата  и до днес са обзаведени с ръждиви стари релси. Те не стават за детски колички. 

Срещу „Международен панаир“ преди няколко години беше направен наклон, но той се оказа много стръмен и майките с детски колички се въздържат да го ползват. По друг начин беше проектирана рампата от двете страни на подлеза на бул. „Македония“, в който лесно се слиза и се качва. 

Снимка от Наташа Манева

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

10.07.2021 | 22:32

Концесионерът на подлеза е тотал щета. Да се маща!

Отговори
0 0
Котка

Котка

10.07.2021 | 21:25

Да вземат проекта на рампата под "Македония" и да ги направят с такъв наклон. Удобен е много, не усещаш, че си с количка.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?