49

Майката на пребитото бебе се справила виртуозно с осиновяването

Анка - майката на пребитото момиченце Севда в Пловдив, се е справила безупречно с осиновяването, става ясно от информация на социалните в Пловдив. Те обясниха, че процедурата трае поне половин година. Всеки един гражданин или семейство може да подаде заявление за кандидат-осиновител в Дирекция "Социално подпомагане". След това се издава заповед, въз основа на която двама социални работници започват своето социално проучване за съответното лице или семейство. Така нареченото "проучване" трае 3 месеца. От кандидат-осиновителите се изисква да набавят множество документи, в това число медицински, също свидетелство за съдимост, дали в момента водят дела, при преценка на социалните работници се изисква и преглед от психиатър. 

"След като всички тези документи бъдат набавени и внесени, започва обработката им. Правят се няколко посещения или първо кандидатите идват на място, след което се извършват посещения на дома им. Отделно от това се събира информация от работодател, от съседи, също по преценка на социалните работници, ако нещо ги притеснява. Ние работим по наредба и когато лицата отговарят по критериите на тази наредба, няма никакво основание това семейство или гражданин да не бъде одобрен за вписване", обясни директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Танева.

Тя добави, че освен всички тези процедури и набавяне на документи, кандидат-осиновителите преминават и през обучение, което също трае няколко месеца. "В случая жената е присъствала на всяко едно обучение. Когато то приключи, се прави анализ, поставят се оценки, при нас се дава доклад как е преминало самото обучение, какъв е установеният родителски капацитет. Тя се е справила с всички тези неща перфектно. По наредбата, по която работим, не е имало никакво основание това лице да не бъде вписано. Точно обратното - всички показатели сочат, че тя е годна да бъде осиновител", посочи Надя Танева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?