Следвайте ни

Майчинските скочиха почти двойно за година в Пловдивско

viber icon

Майчинските за гледане на дете до първата година в област Пловдив скочиха почти двойно за година. През първото полугодие на миналата година средномесечно мамите са получавали по 529 лв., докато към юни 2020г. парите вече са скочили средномесечно на 1054 лв., сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Обезщетението се равнява на 90 на сто от  заплатата, на която се осигуряват. Това означава, че доходите на жените са се увеличили и те са взимали средно по 1172 лв. докато са се трудили. Само година по-рано те са били осигурявани средно на 588 лв. И през 2021 г. за четвърта поредна година размерът на обезщетението за майчинство през втората година обаче остава замразен на 380 лв., става ясно от проектобюджет 2021.

„Сравнявайки със стандарта на живот в Пловдив е скъпо да отглеждаш дете – дават се много пари за памперси, адаптирано мляко, пюрета, дрехи, играчки. Месечната издръжка на едно дете е по-голяма от тази на възрастен човек и сумата, която се отпуска от държавата през втората година е крайно недостатъчна. Затова майките се връщат на работа още след първата година. Голяма част обаче се изправят пред проблем, че бабите и дядовците не могат да им помагат с грижите, защото също работят, а яслите не могат да приемат всички. С детските градини е малко по-добре“, казва Мария Георгиева, която е избрала да се върне на работа, заради по-високото възнаграждение. Труди се на половин работен ден. Жените върнали се на работа преди края на майчинството, получават допълнително 50% от заплатата си.

Новите майки в областта са общо 6138. Изплатени са им общо 671 063 работни дни. За това перо НОИ е дал 19 416 063 млн. лв.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?