Следвайте ни

Мастодонти за милиони стоят под ключ, а спортистите на Пловдив - бездомни

Къде тренират през зимата талантите на Пловдив

viber icon

Заради кризата с коронавируса 2021 година се оказа олимпийска. Ако спортистите на Пловдив са здрави и имат късмет, в късното лято ще ги посрещаме с цветя за доброто им представяне в Токио. Най-нетърпеливи да се снимат с успелите по традиция са представителите на властта. Доколко кметове и общинари имат моралното право да се нареждат до успелите, е друг въпрос.

Ако говорим за базите за подготовка в Пловдив, които са отговорност на държавата и Общината, управляващите са по-скоро длъжници, отколкото надеждни партньори. В началото на олимпийската година "Марица" провери къде се готвят спортистите ни през зимата и какви са условията, в които се коват младите таланти.  

 

Докато много пловдивски спортисти обикалят немили-недраги по света и у нас в търсене на покрив над главата за нормална подготовка, две големи зали, построени с държавни пари, стоят под ключ. Колодрума, в който са инвестирани близо 60 млн. лева, и залата на Пловдивския университет на Пазарджишко шосе обикновено са под ключ през зимата. Те отварят врати от време на време за някое високобюджетно събитие и са недостъпни за младите спортисти.

Опитите на група млади тенисисти да получат достъп до Колодрума миналата есен удариха на камък, след като се оказа, че процедурата за евентуална промяна в наредбата, определяща тарифата за ползване на многофункционалната зала, е тромава и на практика невъзможна. 

В същото време частните зали, изградени през последните години, имат малък капацитет и не могат да поемат всички ж​елаещи. В търсене на покрив над главите за зимната си подготовка, някои пловдивски таланти са принудени да пътуват до близки и далечни градове, за да тренират.

Такъв е случаят с участничката в квалификациите за Откритото първенство на Австралия по тенис Елица Костова. В края на миналата година заедно с младия талант Владимир Попов тя пътуваше всеки ден до Асеновград, за да ползва корта в местната общинска зала срещу 60 лева на час.

В тениса взаимоотношенията между клубовете са феърплей 

и тези, които имат собствени бази, често помагат на "бездомните", естествено - срещу заплащане.

В много други спортове обаче мисията "качествена зимна подготовка" е напълно невъзможна. Така в Пловдив, който от десетилетия е меката на българската атлетика, има само две покрити прави писти, в които като в дядовата ръкавичка по коридорите трябва да тичат състезатели от половин дузина клубове, а и представители на други спортове.

 

Още по-абсурдна е ситуацията с трите пловдивски клуба по плуване. Всички те са в Топ 10 на България в отборното класиране по медали, но спортистите им са принудени да делят общо 6 25-метрови коридора и могат да ползват басейна само по 5 дни в седмицата. 

В момента Общината строи нова зала за 22 вида спорт на бул. "Дунав". Едноименното съоръжение, което ще струва близо 5 млн. лева, трябва да бъде готово до края на година. И то обаче едва ли ще даде подслон на младите таланти в най-високо котираните олимпийски спортове, защото графикът бързо ще бъде запълнен от клубовете по аеробика и художествена гимнастика, които и ползваха залата и преди реконструкцията. Предварително ангажирани са и съоръженията, които се изграждат на стадионите на Ботев и Локомотив, където приоритет е футболът.  

Общината и държавата инвестират над 100 млн. за спортни зали и стадиони в Пловдив

през последните години, но пак остават длъжници на младите таланти, когато говорим за базата. Всъщност същото се отнася и за финансовата подкрепа за спорта, защото, ако преброим професионалните състезатели в града (без в сметката да влизат футболът, баскетболът и волейболът), ще ги съберем на пръстите на двете си ръце.

Останалите някъде на 18 години вече са разбрали, че са тренирали за здраве и трябва да поемат по друг път в живота, ако не искат още в началото му да се окажат безработни. И това в град, който преди 41 години имаше четирима шампиони от една олимпиада. 

Да, спортът не е това, което беше по време на голямата надпревара със Запада в годините на соца. Но тези, които употребяват властта под тепетата, би трябвало да се замислят защо в съседния Пазарджик още го правят, а ние в Пловдив - не.

 

Пиронкова и Данчо Йовчев помагат на талантите от СКЛАТ "Тракия"

Благодарни сме на Цветана Пиронкова, която ни подаде ръка в това трудно време, разказва треньорът в СКЛАТ "Тракия" Христо Боянов. 

"Илиян (б.а. Радулов) беше до последно спаринг партньор на Цветана Пиронкова и водеше нормална подготовка по тази причина. Благодарение на нея имахме и добра фитнес подготовка. Треньорката на Пиронкова - Лусиана Ямада, помогна много и на Илиян. Лусиана е феномен, тя е айкидо инструктор. Виждате какви чудеса прави с Пиронкова през последната година.

След като Цветана замина за квалификациите на Австралия Оупън, с Илиян и сестра му Йоанна започнахме занимания в нашата зала (на лекоатлетическия стадион). Кортът, макар и маломерен, помага.Трудно е да се плаща 60 лева на час за тренировка в друга зала. Просто няма откъде да се инвестират тези пари. Колеги се шегуват, че Илиян и Йоанна ще са без конкуренция при навлизането в корта на втори сервис, тъй като ще са свикнали  заради маломерния корт в залата.

Много съм благодарен и на Йордан Йовчев. Голям човек - занимава се с атлетическата подготовка на двамата. Прави го с невероятен хъс на стадион "Пловдив", без значение какво е времето навън", разказва Христо Боянов.

Илиян Радулов е номер 7 в тазгодишната ранглиста на Тенис Европа за неговата възрастова група.

 

Залата на Стефка падна жертва на прехода

Повече от 30 години Пловдив бленува за истинска лекоатлетическа зала с овална писта, в която да тренират и се състезават местните таланти. В края на 80-те години на миналия век бяха положени основите на съоръжението, което трябваше да се издигне на ъгъла на ул. "Ясна поляна" и бул. "Копривщица", източно от тенис залата на Локомотив край стадион "Пловдив". Еуфорията от успехите на Стефка Костадинова постепенно отмина и папките с проектите и планове потънаха в бюрата.

За 3 десетилетия нищо не се е променило - зала няма, а ограденият терен е обрасъл в дървета и храсти, избуели дори от налетия преди години бетон. Основите на съоръжението са разрушени от времето, а във всеки кметски мандат се кроят нови планове за имота, който най-вероятно ще бъде продаден.

За разлика от управленците в Пловдив колегите им от Добрич, макар да нямат нашите традиции, решиха да превърнат града си в лекоатлетически център и построиха зала "Добротица". Овалът беше единствен в Източна България, но скоро се очаква пускането в действие на "Арена Бургас", в която също ще има овал за атлетика. 

В Пловдив едва осигуряваме средства да поддържаме двете тренировъчни зали на Спортното и на "Лаута". Към залата на Локомотив се изграждат съблекални и възстановителен център, които Габи Петрова и младите <210> последователи чакат с години.

Проблемът на състезателите под тепетата е, че не могат да тренират на овална писта.

Иначе в залата на Спортното около Коледа СКЛА Ботев организира състезание по хоризонтални скокове. Това, че Пловдив е люлката на вертикалните, не значи, че тук можем да видим надпревара на висок или овчарски скок през зимата. Скочище за наследничките на Стефка Костадинова на практика няма, а тези от овчарския скок виждат летвата чак на петия метър, преди да нагънат пръта.

Както веднъж вече сме отбелязали, ако съперничките на Габриела Петрова и Алекс Начева знаеха къде тренират двете през зимата, щяха да си хвърлят медалите в Марица.

 

Пловдивският феномен в плуването: шест коридора, 3 клуба и 117 медала

Общо 117 медала от държавните първенства през годината спечелиха четирите пловдивски клуба в плуването - Младост 91, Спринт, Пловдив 2019 и ВСИ. Ако роенето на клубове под тепетата го нямаше, то титлата за комплексен шампион на България за 2020 година щеше да е с адрес Пловдив.

И всичко това е постигнато с тренировки в шестте коридора на 25-метровия басейн "Младост" в Спортното училище. По два коридора за Младост 91, Спринт и Пловдив 2019.

Трябва да отбележим, че Пловдив остава единственият от плувните центрове в България, който няма 50-метров басейн. Докато градът ни си остава без басейн, само във Варненска област има 5 подобни съоръжения - два в комплекс Приморски на морската столица, два в Кранево и един в Камчия. София разполага с 3 олимпийски басейна, а Стара Загора, Бургас, Благоевград и Сандански - с по 1. Бургаският - "Парк Арена", бе открит през май, като трябва да се отбележи, че идеята за него се е родила две години след тази за пловдивския му конкурент. Бижуто в Бургас се състои от басейн с олимпийски размери, на който могат да се провеждат състезания от най-висок ранг, както и от спортни игрища с 3 терена, тенис кортове и фитнес зала с най-нови уреди. Цената му е 16.6 милиона лева.

В средата на тази година стана ясно, че общината ще замрази строежа на 50-метровия плувен басейн заради липса на средства. Проектът на басейна е на арх. Тодор Абаджиев, по чиято разработка бе построен и "Колодрума", а изпълнител трябваше да е "Главболгарстрой". В бюджет 2019-а имаше 1 милион лева за започването на проекта, който струва 12,8 млн. лева, но тези пари се стопиха наполовина, след като 500 000 лева отидоха за превозвачите. За 2020 година средства в бюджетната рамка не бяха предвидени. Средствата, които трябват, са 12,8 млн. лева с ДДС.

Иначе в отчетите на спортните успехи на общината през годината залегнаха успехите на карето плувци от Пловдив - Йосиф Миладинов, Диана Петкова, Владислав Терзиев и Светлозар Николов.

Йосиф Миладинов се изстреля до второто място в световната ранглиста с фантастичното си плуване от 51,08 секунди на 100 м бътерфлай на Държавното първенство в София в средата на декември. Пред него, и то само на една стотна, е само унгарският суперас Крищоф Милак, регистрирал 51,07 сек.

Времето на 17-годишния Миладинов е най-високата позиция в световната ранглиста в историята на мъжкото ни плуване. За сравнение - американският рекорд на Майкъл Фелпс за 17-18-годишни е 51,10 сек. Световният рекорд в тази възраст е на Милак - 50,62 сек. от 2017 г.

Диана Петкова би постижението на Таня Богомилова. Състезателката на Спринт Диана Петкова на три пъти подобри знаков рекорд на Таня Богомилова. На държавното по плуване в София на 50-метров басейн състезателката на Ботко Трендафилов финишира на 50 м бруст за 31.68 секунди.

И така, трябва да се отбележи, че в тазгодишния отчет може да няма толкова повод за оптимистични постижения. Йосиф Миладинов тренира в Швейцария, Диана Петкова след Нова година замина да учи и да тренира в Алабама. Владислав Терзиев, който е студент в НСА, избра да продължи подготовката си и да се състезава за Черно море - Варна. Засега само Светлозар Николов остава в Пловдив.

И не си мислете, че някой от изброените наши пловдивски таланти отива другаде заради някаква заплата или възнаграждение. Просто най-добрите отиват другаде, за да има как да тренират в 50-метров басейн.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Енчо Дянков

Енчо Дянков

19.01.2021 | 03:11

Още едно доказателство,че никой от "избраните" в парламента не заслужава да е там.Първо,че трябва сериозно да се редуцира бройката на депутатите,и второ в парламента да ограничат участието на партии,защото за 30год.те не са доказали че работят за интересите на бълг.народ.А това можем да го променим на 4.04.,като гласуваме ВСИЧКИ за НЕПАРТИЙНИ представители.Защото всички останали са представители на статуквото.Не го ли направим,все едно че нищо не сме свършили.Просто този път трябва да дадем шанс на тези,които знаят и могат да направят промяната.Забележете от 30 год. нас ни управляват хора които или не са работили това за което отговарят,или нямат абс.никакъв стаж в сектора в който работят.От нас зависи да променим това.

Отговори
5 0
ТРАКИЙСКИ ГЛУПАЦИ

ТРАКИЙСКИ ГЛУПАЦИ

16.01.2021 | 22:38

А ВИЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ ЗАХАРОСАНИТЕ ИДИОТЩИНИ НА ПАИСИЙ, ЗА ВЕЛИКИТЕ ПСЕТА И КАК СА РЕКЕТИРАЛИ ВАШАТА ИМПЕРИЯ - ВИЗАНТИЯ :) МОЖЕ И ДА СИ БИЕТЕ ШАМАРИ ЕДИН НА ДРУГ, ЗА ДА ВИ Е ПО-СМЕШНО И ЗАБАВНО :)

Отговори
0 5
ПСЕТАТА

ПСЕТАТА

16.01.2021 | 22:35

ПРОВЕЖДАТ ГЕНОЦИД И СРЕЩУ ТРАКИТЕ И СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ, КОИТО ТРОВЯТ С РАДИО-АКТИВНАТА ВОДА ОТ ЯЗ. ПЧЕЛИНА. НЕ СЛУЧАЙНО, ОЩЕ ЕДНО ВРЕМЕ НАТРЕСОХА СВИНАРЯ В ПЛОВДИВ ! ДА ВИ СКАЧА НА ГЛАВИТЕ И ДА ВИ МАЧКА:)

Отговори
0 4
Родител

Родител

16.01.2021 | 14:20

До Редакцията на вестник “Марица “ - Питайте Маргарит Маргаритов какво се случи с двата отбора по футбол , които бяха към ПУ ? Колко хитро изпързаляха и деца и родители , а всъщност цялата работа беше да се усвоят паричките за игрището отстрани на залата ! Иначе бяха големи обещания как децата ще тренират вътре през зимата ( това беше само в началото ), как ще се направи голямо игрище (пред параклиса ),как ще се организират турнири и децата ще пътуват с автобуса на ПУ “ Паисий Хилендарски” и много други лъжи и обещания изречени от Маргарит Маргаритов само и само да изтече времето по програмката за игрището !

Отговори
14 1
Иванов

Иванов

16.01.2021 | 13:53

Да, спорта у нас е тотално аматьорски-друг е въпроса защо на аматьори ще правят зали,басейни и прочие..Отговора е лесен- от аматьорския спорт се източват най-много пари -за партии, за нови апартаменти,къщи за гости и какво ли не! На кого му пука за спорта?

Отговори
12 3
Болно ми е

Болно ми е

16.01.2021 | 12:52

Вместо положението да става по-добре-става още по-зле! Едно време имахме Петър Лесов, Стефка Костадинова,Пенка Стоянова,Николай Бухалов....и опростени правила .Сега-какви ли не закони и постановления, какви ли не системи,какви ли не указания-и какво? НИЩО! АБСОЛЮТНО НИЩО! Извода не е ли ясен? Всичките тия неща,мислени и недомислени,и създавани от индивиди,нямащи нищо общо със спорта-просто да отпаднат!Все едно да напишат 10 страници стратигии тактики на някой ,дето копае канали или мете с метли! Време е просто всички спортисти,всички спортни клубове,всички спортни деятели да поискат среща точно с тия "ковачи" на закони и да ги питат-аджеба,вие някога пробягвали ли сте 100 метра поне в живота си, плували ли сте в басейн поне 25 метра, удряли ли сте топка с тенис ракета-та сте седнали да ни учите кое,как,защо да направим! И тия постановления НЕ трябва да се пишат от невежи в спортно отношение хора! Такива закони трябва да се пишат от хора като Стефка Костадинова ,Бухалов,Нина Рангелова,Пиронкова,Стоян Делчев.Защото това са хората,това са спортистите,които знаят,че нямат почивен ден,че 365 дни в годината тренират,че само те знаят после какво им коства възстановяването! Сегашните "ковачи на закони" даже не могат да осмислят,че за едно участие на световно ,европейско първенство или Олимпиада са отишли хиляди часове труд,хиляди тренировки, стотици лагери и участия в турнирии състезания,а средствата за тях са многократно по-големи отколкото едно Световно например! И тези хора,които се трудят всекидневно от най-ранна възраст- 98% от тях НЕ получават никакви заплати-всичко е на аматьроски начала,а голяма част от тях са принудени сами да си намират средства и спонсори ,което е-СРАМОТА! И кмета не може да разреши тия проблеми-затова той има заместници.И затова има и кмет по спорта,който апропо- смени и Тотев,и Славчо Атанасов,а сега е и при Здравко! И би трябвало спорта ни да е във възходяща линия.Така ли е,вие решете!?

Отговори
20 3
Абе

Абе

16.01.2021 | 11:05

Не можем да случим на кметове в Пловдив и това си е. Този уж е бил спортист, дано да се замисли какво направиха със залата в Бургас и как така колодрум ще стои под ключ. Тъпотия.

Отговори
19 3
Затрива се всичко

Затрива се всичко

16.01.2021 | 10:51

Затриват всичко!! Някакви неуки хора, нямащи нищо общо със спорта пишат стратегии,тактики, закони,наредби и какво ли не уж за развитие на спорта,а в същото време- нищо! И се чудят що нямало резултати.Един спортист трябва да пише какви ли не отчети,доклади,обяснения и какво ли не за някакви 2-3000 лева на година подаяние! И тия простотии ги мислят някакви ,които не могат да различат топка за тенис от диня! Според тия умници ако получиш подаяние през септември, как си тренирал дотогава,как си участвал на състезания,възстановяване,лагери- не ги инттесува- средствата трябва да се оправдаят след септември месец! Простотия,сътворена от некадърници!

Отговори
14 3
Запазена марка на партията

Запазена марка на партията

16.01.2021 | 10:20

Залата от, която най много пари бяха откраднати, тъй като беше готова до покрив, от пловдивски инвеститори.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?