49

Масово строят без пътища и инфраструктура в "белия дроб" на Пловдив

Околовръстният път за квартал Прослав, който минава покрай Гребната база, веднага след края й се превръща в поредното кално платно на Пловдив. От двете му страни се виждат новопостроени блокчета. Вярно, жилищните кооперации спазват норматива на актуализирания ОУП, който казва, че застрояването тук е до 10 метра. Само че те сякаш никнат от нищото - сред кални петна, липса на изградена инфраструктура и ясни подходи за достъп.

Едно безобразно застрояване - без визия за градоустройство, без инфраструктура и комуникации.

Кой строи по трасето?

Табелите, които се виждат от пътя, ясно показват кой инвестира тук. В самото начало е Regatta Park West. Вложението е на ливанския холдинг PLATINUM Invest Holding, фирма, която влезе на жилищния пазар в Пловдив преди 3 години и инвестира 5 млн. евро в 78 жилища в „зеленото сърце“ на Пловдив.

След първия успешен Regatta Park West от дружеството вече планиран нови инвестиции под тепетата. По-нататък се намира комплекс „Algara Premium“ - инвестиция на фирма „Пълдин инвест строй“, зад която стоят строителят Христо Колев и адв. Иванка Митева. Ако подходим като естети, няма как да не признаем, че известен стил в архитектурата се забелязва в Green Hill Residence, откъдето обещават 68 апартамента в 4 секции на 5-етажна сграда, плюс вътрешна зелена градина с красиви фонтани, пешеходни алеи и детски площадки.

И така поне на този етап всички нови инвеститори в един глас обещават, че са „Вашата сбъдната мечта за нов дом“. Нищо, че пътя до тази „мечта“ никакъв го няма.

Експерти вече поставят въпроса, че новите бетонни мастодонти сериозно утежняват съществуващата мрежа и комуникации. Само че все още никой не се замисля за последиците от това.

Всички тези комплекси трябва да се захранват с електричество, вода и други консумативи, напомнят от гилдията на пловдивските проектанти. И обясняват, че вече има случаи за УПИ-та, които са върху преобразувани земеделски земи, които имат всички разрешителни документи, включително трасе за ВиК и елзахранване. „В един момент обаче, когато се стигне до реално строителство, ВиК-Пловдив им отказва да ги захрани с вода с аргумента липса на водно количество, което е абсурдно“, алармира пред „Марица“ експерт преди време.  

Ще загуби ли Пловдив битката с презастрояването? Ако се фокусираме около този участък на района, вероятно отговорът е „Да“. Да не забравяме и всички онези нови кооперации, които неусетно в годините се появиха в гората на Гребната база - там, където гората беше изсъхнала с годините и терените бяха прораснали от саморасляци. Презастрояването на Пловдив е факт и тази задача с повишена трудност трябва да се реши от всички участници в този процес - Община, инвеститори, строители и купувачи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Зико

Зико

15.01.2023 | 11:57

Бок. ка е виновен.Пълни гуша за незаконно построените огромни блокове без достатъчно паркинги и пространство между блоковете.Това в Тракия срещу пощата е ба..си затвора къде стана.Да не говорим колко чукундурляк дойде в нашия град и стана е б.си и пумията тук.

Отговори
3 0
Тайбириус

Тайбириус

15.01.2023 | 11:23

Жалко за красивият ни град

Отговори
2 0
Всеки може да ОБЕЩАЕ това,

Всеки може да ОБЕЩАЕ това,

14.01.2023 | 12:46

което НЯМА намерение да ИЗПЪЛНИ!!! От обещания глава НЕ боли!!! Както вероятно ще стане и с Панаира!!! Съветниците не се явяват на сесията, но пък ПОСЛЕ кметЯ гръмко и величествено обяви, че "ще съди" бизнесмена. След него като светец се появи и тотю. И той дръпна кратка назидателна реч, че греб нямат нищо общо със сагата. Е?

Отговори
9 1
Ковидчо:

Ковидчо:

13.01.2023 | 15:58

Майката му таковаха на този иначе хубав наш град!

Отговори
18 2
Николов

Николов

13.01.2023 | 14:53

Предишният кмет, точно за това място обеща 600 дка паркове, дървета, но няма кой да го остави. Строителната мафия е безпощадна никакъв умисъл, като стадо строи без визия. Страшно е когато си прост и имаш пари.

Отговори
23 1
ужас

ужас

13.01.2023 | 13:02

Поредният ужас! Ясно е, че няма кой да потърси отговорност от тези, които допуснаха това, но поне да се пръсне най-сетне този проклет импотен дирижабъл, че не остана незастроено междублоково пространство в Пловдив. Небето вече не се вижда, а въздух за дишане отдавна няма!

Отговори
28 0
Няма да се пръсне!

Няма да се пръсне!

14.01.2023 | 12:55

Преди 5-6 години в неделното предаване "120 минути" по бтв на Светльо Иванов гостуваше известен италиански прокурор, постигнал наистина големи успехи в борбата срещу мафията. Доста говори човекът и каза, че са замесени и чужди капитали, а не само италиански. Демек: това е международен бандитизъм, който е пуснал пипала в целия свят, като за всяка държава се контролира различна индустрия. Накрая Светльо Иванов го попита в прав текст дали и в България има сектор от икономиката, който да се държи от въпросното формиравание. Италианският прокурор отговори кратко, че има и е в сферата на строителството!!! Всеки, който иска тръпки да го побият, да търси в бТВ това интервю. От поне 5 години назад е. Та, трай коньо за зелена трева.

Отговори
11 0
Мишо

Мишо

13.01.2023 | 13:02

Кат нямат вода да се къпят в гребната

Отговори
23 0
Цецо

Цецо

13.01.2023 | 11:14

Видими резултати. Гласувайте пак за нас. По силни сме от хаоса.

Отговори
20 4
Дадох ти плюс,

Дадох ти плюс,

14.01.2023 | 12:56

защото мисля, че постът ти е сатиричен.

Отговори
2 0
ИСКАМ ДА ВИДЯ

ИСКАМ ДА ВИДЯ

13.01.2023 | 10:31

ревизия на кметуванията от началото на демокрацията до сега...Доказване на собственост от кметове,общинари и архитекти...разни имоти придобити чрез дарения да се гледат под лупа...Тази алчна клика,която успя за 30 години да унищожи град на хиляди години

Отговори
40 1
Всички ТОВА искаме!!!

Всички ТОВА искаме!!!

14.01.2023 | 13:00

Но когато дойдат избори, всички се избиват да гласуват за ?айката. А когато няма избори, никой НЕ се наема да организира всенароден референдум за ПРОМЯНА на законодателството, с ТОЧНО упоменати текстовете, които да бъдат ПРОМЕНЕНИ. Стоим, мълчим, бягаме в чужбина и така.

Отговори
8 0
Реалист

Реалист

13.01.2023 | 10:19

Toва е най-мафиотският, най-мръсният, най-презастроеният и най-циганският град в България!

Отговори
53 5
Сияна

Сияна

14.01.2023 | 02:33

Благодарение на ГЕРБ!

Отговори
15 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?