Следвайте ни

Машини за експериментално гласуване пристигат в Пловдив

viber icon

Пловдивчани и жители на областта ще могат предварително да пробват как се гласува машинно. В двете Районни избирателни комисии очакват устройствата да пристигнат днес. Доставката е от  фирма „Сиела”, която беше ги осигурила и за вота на 4 април.

Един от вариантите е машините да се поставят  в кметствата, за да може демонстрацията и обучението на гражданите да се организира през два дни във всеки от районите.  „Предстои да обсъдим тази вариант с Община Пловдив, да уточним къде има подходящи помещения  и да вземем решение в комисията”, каза председателят на 16-та РИК – Пловдив Спас Шуманов .

Машините са същите, каквито бяха сложени почти във всички секции в Пловдив на предишните парламентарни избори, но тогава повечето избиратели  предпочетоха класическата хартиена бюлетина. 

„Хората да не се притесняват от машинното гласуване, а и секциите ще бъдат заредени с хартиени бюлетини на случай, ако устройството излезе от строя”, увери Шуманов. 

От понеделник РИК-овете се местят в панаира. За 16-та РИК – Пловдив са определени 3-та и 7-ма палати. През следващата седмица ще се обучават членовете на секционните комисии, включително как се гласува на машина и какви правила трябва да се спазват в пандемията. Отново важат изпитаните правила - дезинфекция, дистанция и дисциплина. Маските ще са задължителни, още повече, че в страната са регистрирани случаите на индийския щам, напомни Спас Шуманов.

По-слаб интерес към извънредните избори  от страна на хора с физически увреждания отчетоха  този път от община Пловдив.  Мобилни секции се разкриват в три района – „Централен”, „Северен” и „Южен”,  където заявки за подвижна кутия са подали над 10 избиратели. Условието е заложено в Избирателния кодекс. Трите секции ще обслужват и желаещите от останалите три района – „Източен”, „Западен” и „Тракия”, увери говорителят на 16-та РИК Гергана Николова. 

На предишните избори в Пловдив бяха разкрити 5 мобилни секции за хора с тежки увреждания. 

Вкъщи ще носят урни и на карантинираните, ако има достатъчно заявления. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Предложение  към  редакцията.

Предложение към редакцията.

29.06.2021 | 16:34

При добро желание не е ли възможно нагледно с картинки да се разяснява на страниците на "Марица" как ще изглежда машпната при последователното правилно деиствие с нея. Аз например работя с ком пютър но се плаша от неувереност когато застана пред машината в тъмната стаичка.Просто снимка до снимка с изглед на екрана.

Отговори
5 2
Нали

Нали

29.06.2021 | 17:23

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
3 1
Нали

Нали

29.06.2021 | 15:44

Ще се проведе експеримент, как на практика ще бъде подменен вотът на пловдивчани!

Отговори
5 3
Сик

Сик

29.06.2021 | 18:54

Видя се колко струва Герб в Благоевград - трето място. Само машинен вот и изриване на гербаджийската пасмина от властта.

Отговори
1 3
Нали

Нали

30.06.2021 | 02:37

От имащите право на глас 60 хиляди са гласували САМО 8 хиляди! От тези осем хиляди победителят взема около 2500 гласа! Това ли ти е изриването? Ако и на парламентарните избори активността е 28 процента, пишете се бегали! Бойко Борисов се завръща на бял кон след тоталното ви осиране!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?