Следвайте ни

Машини с евро 6 метат в Пловдив, но по улиците със здрав асфалт

viber icon

Машинно метене на уличната мрежа в Пловдив се извършва целогодишно по график. Това  твърди  кметът Здравко Димитров по повод на отправените на сесията критики от общинския съветник Слави Георгиев, че общината предпочита да плаща заплати на над 400 чистачки, вместо да въведе машинно метене на улиците. 

Улиците първа категория се метат всеки работен ден, втора категория - три пъти в седмицата, а трета категория - веднъж седмично. С два специализирани автомобила „Бушер“, произведени в Швейцария и закупени от „Чистота“ през 2015 г., общинското предприятие обслужва район „Южен“.

По договор с Община Пловдив фирмата подизпълнител КМД поддържа останалите пет района с общо осем машини, произведени и закупени през 2019 г. Три от тях метат район „Централен“, две - район „Северен“, а по една мотометачка работи в районите „Източен“, „Тракия“ и „Западен“.

„Чистота“ разполага и с четири малогабаритни мултифункционални автомобила за поддържане на велоалеи, тротоари, площади и други пешеходни пространства, отговориха от "Чистота". Един от тях в момента е извън строя, но се очаква до дни да бъде ремонтиран.

Цялата техника, с която се извършва машинното метене на пловдивските улици, е с екостандарт „Евро 6“. През последните осем години механизираното почистване все повече нараства за сметка на ръчното. Тази тенденция ще продължи с по-нататъшното непрестанно обогатяване на автопарка с модерна техника. Не е възможно наведнъж да се закупят 150 машини, каквото предложение се чу, и те да заменят метачките по улиците, уточниха от общинското предприятие. 

На много места в града състоянието на улиците  все още не позволява метенето с машини, защото асфалтът е неравен, има пукнатини и дупки.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (2)

321

17.02.2020 | 09:38

Нищо не се почиства, докато не се измиват и тротоарите, после булевардите няма да стане. Само с ОРОСЯВАНЕ нищо не правите. Пълна пародия.

Отговори
1 0

К`во ?

17.02.2020 | 08:26

Преди месец някъде ставам през ноща и гледам булеварда пред нас нещо шуми . Минава голям почистващ камион от тези дето Тотьо се хвалеше колко чисто щяло да бъде след купените за нейнам си колко милиона лева машини . Освен , че вдигна голям шум , след него се носеше мъгла от прахоляк поне 10 метра . После се сетих защо след като си измия колата на следващата сутрин е толкова прашна . Ми то този почистващ камион ако не минаваше по-чисто щеше да бъде .

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?